ВходНаправи си сам СофияПубликувано на: 19.09.2015

16 септември 2015. София. Столична община предоставя възможност на три екипа от артисти да преобразят три пространства в София. Това ще се случи чрез конкурс, на който жури са жителите на София. В сайта sofiachallenge.bg са публикувани местата, които районните администрации предлагат да бъдат преобразени в рамките на предизвикателството „Направи си сам София“.

 

Двадесет и три са предложените градски пространства, като в тях има зелени площи, спирки, градинки, детски площадки, градски сцени, подлез и дори мост. Намесите могат да включват пребоядисване, монтаж и демонтаж, засаждане и създаване на кътове за отдих или спорт, като основна част от проекта е и включването на жителите от квартала в работата по облагородяване на избраните локации.

 

От днес до 25 септември екипи от артисти могат да подават своите предложения за избрани от тях локации. Екипите ще разполагат с 5 000 лева за материали. До 5 октомври ще бъдат отворени за гласуване на сайта подадените проекти, а актуалната информация може да следите и във Фейсбук страницата на Sofia Challenge.

Всеки жител на града е добре дошъл да даде своя вот за предложеното преобразяване и конкретната локация. Така жури на проектите ще бъдат всъщност хората, които след това ще използват трансформираните места. Акциите по трансформиране на пространствата ще бъдат извършени на 17 и 18 октомври. Избраните три проекта и техните екипи ще бъдат наградени с 2 000 лева след приключване на трансформацията.

 

Основната цел на тези акции, освен облагородяването на градски точки, е да даде възможност на столичани да припознаят града и неговите пространства като свои, да ги стимулира към творчество, грижа и съпричастност с града.

 

„Направи си сам София“ е проектът, с който София се класира за финала на конкурса на Фондация Блумбърг „Предизвикателството на кметовете“ през 2014. Проектът беше избран отново след конкурс, в който с идея можеше да участва всеки жител на града и идеите бяха класирани от жури и вот на граждани. Тогава спечели идеята на Destructive Creation за бърза и мобилна трансформация на запуснати градски пространства. „Направи си сам София“ се организира от Столична община и сдружение „Трансформатори“.

 

За контакти:

Валери Гюров, тел: 0887 933 314

Ива Белокапова, тел: 0885 121 686 Страница на конкурса: http://sofiachallenge.bg/ Фейсбук страница: https://www.facebook.com/SofiaChallenge

 

WishBOX - Мечти в действие!