ВходИлюминати – орден на ирониятаПубликувано на: 17.09.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Илюминатите често са свързвани с идеята за създаване на нов световен ред. Те се смятат за организация, която дърпа конците на цялата световна политика, макар че до момента няма никакви доказателства за това. Ето обаче няколко факта, които със сигурност ще променят мнението ти за тях.

10.

В края на 17 век започва движението наречено Просвещение. Идеята му е била да реформира обществото като се повдигат въпроси и критики към вече наложените традиции или религия. През  късната 1776 немския философ Адам Вейсгаупт формира тайно общество в провинцията Бавария, Германия наречено Орденът на Илюминатите – орден с идеи покриващи се с новото движение. Но няколко години по-късно орденът е подтиснат от тогавашният баварски херцог  Чарлс Теодор.  Той смятал, че Илюминатите, както и  многото  наскоро създали се тайни общества, са заплаха, която може да свали правителството.  От тогава не се знае какво точно е станало с ордена. В следващите години, дори и до наши дни, се появяват няколко “твърдения“ и конспиративни теории, че всъщност орденът се е запазил и все още съществува. Смята се, че те стоят зад събития като Френската революция и убийството на Джон Кенеди. Според много, Илюминатите имат внедрени хора в управляващите из цял свят и тайно контролират събитията на световната политическа карта с цел създаване на нов световен ред и една сила управляваща  цялото човечество. Но в същото време, няма никакви доказателства, че Баварския орден всъщност е оцелял натиска на Теодор  през 1785. 

 

9.

В днешно време има порядъчно много организации, които твърдят, че са истинските Илюминати. Разбира се, нито една от тях няма доказателства, за това очакват просто да им се довериш. И обратно на оригиналните баварски Илюминати, които са се стремяли да останат тайно общество, тези модерни итерации не се страхуват от публични изявления и дори те приканват да станеш техен член.

 

8.

Оригиналният орден започва само с 5 члена, които използвали прякори, вместо собствените си имена.

Създателят Weishaupt се превръща в  Spartacus, а другите членове са – Ajax, Agathon, Tiberius и Erasmus Roterodamus.

 

7.

Илюминатите винаги са били свързвани със създаване на нов ред чрез използване на управляващите фигури в политиката. Медията представя ордена като група, която наблюдава в сенките и просто казва какво и къде трябва да се случи. Всъщност, причината поради която бавараския орден е създаден е да опонира на суеверията, религиозното влияние върху обществения живот, и иронично – злоупотреба с държавната власт. Идеите на които са се противопоставяли, всъщност са това зад което казваме, че в момента стоят.

 

6.

Всъщност, какво прави Илюминатите толкова специални? Както вече споменах, имало е и много други  тайни общества, които също са били закрити от Теодор през  1785. Всъщност причината са няколко написани книги по темата и малко късмет. През 1798 книгата Proofs of a Conspiracy  нашумява с теорията, че орденът е запазен. Била е доста известна в началото, но след няколко десетилетия на спорове, идеята затихва. Едва век по-късно, през 1975 трилогията The Illuminatus! отново вдъхва живот на теориите. И тъй като хората вярват, че книгите са верни, теориите за ордена стават по-популярни от колкото някога въобще са били.

 

5.

Ако потърсите itanimulli.com, което всъщност е illuminati на обратно, ще ви пренасочи към уебсайта на Агенцията за национална сигурност, САЩ. Това вече е конспирация! Не, всъщност се оказва, че е просто младеж от щата Юта, който го е пренасочил с цел забавление.

 

4.

Името Illuminati идва от латинското ILLUMINATUS, което значи Просветен. Илюминати може да се използва и като обикновена дума, значеща “велики умове” или “светли умове”.

 

3.

Е, какво се е случило със създателя на ордена, Адам, след като Илюминатите са били потиснати? Той се премества в Гота, близък град до провинцията Бавария. В последствие написва няколко творби относно Илюминатите, но въпреки това, няма никакви доказателства, че по някакъв начин е продължил да поддържа връзки с членовете.  

 

2.

Ако досега си чувал за Илюминатите, със сигурност си виждал и символът, наричан Окото на провидението или Всевиждащото око Божие. Но всъщност, това не е истинския символ на ордена.  Те използват символа наречен – Бухалът на Миневра.

Тогава откъде идва Окото на провидението? Ами, всъщност не знаем кога за първи път е използван за ордена, но можем да видим защо. Религиите от дълго време използват Око, за да представят Бог или някакъв вид особена сила. И фактът, че илюминатите са “тези, които наблюдават всяко наше движение” - нещата пасват.

 

1.

Последно, какво толкова правят Илюминатите според хората?

Някои вярват, че след 1785, основателят на ордена се премества в САЩ и убива Джордж Вашингтон. Като доказателство за това, някои смятат, че на банкнотата от един долар не е лицето на Джордж, а на Адам. Други теории твърдят, че Илюминати стоят зад трагедията на 11 септември и също, че са изценирали стъпването на Луната. Личности като Jay Z, Beyonce и кралица Елизабет са смятани като част от ордена на Илюминатите.  Дори, и че Илюминати подкрепят и управляват Хитлер през втората световна война.

Ти реши на какво да вярваш.

 

 

WishBox - Мечти в действие!