ВходЛетен лагер "Аз и моят път" - отзиви от една ученичкаПубликувано на: 10.09.2015

Автор: Михаела Кафеджийска, 10 клас, Благоевград

 

В Комплекс „Калина“, в подножието на Рила планина,

Летен кариерен лагер се състоя.

Деца от цялата страна събра,

като всяко от тях идваше с различна мечта.

Някои очакваха строги учители и лекции цял ден,

други търсеха забавление, разнообразие и игри.

Като по чудо накрая всеки по нещо откри.

 

 

В търсене на бъдеща си кариера ученици от София, Горна Баня, Димитровград, Белоградчик, Благоевград, Пирдоп, Разград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Козлодуй и Шумен посетиха летния лагер по кариерно ориентиране „Аз и моят път“.

Това, което определено се хареса на всички беше организацията и това, че ни държаха ангажирани през цялото време. Заниманията, които ни бяха подготвили бяха много добре разпределени в рамките на петте дни. След всяка почивка започвахме с „Енерджайзер“. „Енерджайзерът“ е една странна игра, която предразполага цялата група да започне работа, много забавна и определено разсънваща.

 

    

 

Още първия ден започнахме с мисия да открием съкровище, което беше разпръснато из целия комплекс - листчета с мисли бяха мушнати между храсти или в балони плуващи в басейна (все обичайни места). Бяхме разделени на два отбора (прекрасен начин да се опознаем), а за да разберем по-добре какво ще се случва по време на лагера - скритите „съкровища“ бяха всъщност целите през петте дни на лагера.  Благодарение на тази и на останалите подобни игри успях да опозная всеки един участник, тъй като се разпределяхме на случаен принцип и всеки път се озовавах в различен отбор. Останалите участници бяха положителни и мотивирани за работа, ако пък някой го домързеше, просто се заразяваше с желанието на останалите.

 

Два от дните имахме срещи с представители на Edlanta  и Adecco, с цел да разберем първо как се кандидатства и избира университет, а след това как да си намерим работа.

 

    

 

Идеята на лагера беше да бъдем по-наясно с това какво искаме за себе си и как да го постигнем. Опознавахме себе си чрез психологически въпросник, допитване до приятели, разбирайки мнението на околните, откривайки нашите силни страни и личностни качества. Научихме, че това, което сега наричаме „себе си“, утре може да не е същото, както и че е хубаво да имаме моменти в живота си, в които просто да спрем и да си направим равносметка, да си зададем въпросите: „ Кой съм аз? Какво искам да правя?“

 

    

 

Чрез игрите и проектите, които ни възлагаха, ние се научихме да работим в екип, да си сътрудничим,  да разпределяме времето си, да умеем да планираме, да мислим аналитично , сами да наблюдаваме себе си, да мислим творчески, да си поставяме изпълними цели, да презентираме пред публика, да се адаптираме бързо.

 

   

 

Някои знания бяха изцяло нови, други надградени. Думите, които използвахме като описвахме цялостното си преживяване там бяха: „ползотворен“, „незабравим“, „весел“, „забавен“, „уникален“, „иновативен“, творчески„, „вдъхновяващ“, „полезен“, „контакти“, „приключения“, „познание“ . Единственото нещо, което останалите казаха, че биха променили в лагера е това да бъде по-дълъг.

 

  

 

За мен лагерът беше едно невероятно преживяване...!

 

 

WishBOX - Мечти в действие!