ВходКакво не знаем за съня?Публикувано на: 08.09.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Науката за съня може да е объркваща понякога. Учените все още не са сигурни какво правят мозъците ни, защо сънуваме, или какво означават сънищата. Но ето, че през последните години сме открили няколко интригуващи неща за мозъка и страната на сънищата. 

 

1. Познати миризми помагат за създаването на спомени в спящия мозък и подобряват справянето с леки задачи за запомняне. 

 

2. Спазмите случващи се точно преди да заспим, са изненадващо често срещани и не са опасни. 

 

3. Според едно проучване практикуването на австралийския музикален инструмент диджериду помага за по-доброто спане, тъй като засилва мускулите, отговорни за дишането. 

 

4. Най-естественото време за дрямка, базирано на сърдечния ни ритъм, е между 2 и 4 следобед. И докато по-късната дрямка е по-отпочиваща, по-ранната може да повиши креативността. 

 

5. Мутация на ген, наречен DEC2, може да позволи на някои хора да спят без прекъсване в продължение на само четири часа на нощ, без това да има физически ефект… 

 

6. … но това най-вероятно не сте вие. По-малко от 5% са хората с естествен по-къс цикъл на сън. Повечето хора се нуждаят от осем часа сън. Но около 30% се задоволяват с по-малко от шест часа. 

 

7. Според една от теориите се нуждаем от сън, защото мозъка през това време използва възможността да запамети спомените от деня. Също така по време на сън се справяме с неприятните или травмиращи спомени. 

 

8. Учени са използвали човешката мозъчна активност, за да пресъздадат клипове, които хората преди това гледали. Смята се, че по подобна технология един ден ще се пресъздават сънищата. 

 

9. Военни учени са открили, че при предстоящо бодърстване, ако се наспим предварително и си легнем по-рано, ще понесем недостига на сън много по-леко. 

 

10. Ако в 12 поредни нощи спим по шест часа, ефектът се равнява на 0,1% алкохол в кръвта, което включва затруднения в говора, лоша координация и лоша памет.

 

WshBOX - Мечти в действие!