Вход



10 факта за човешката памет



Публикувано на: 07.09.2015

Автор: Сиси Василева

 

Според проучване от 2001г. левичарите имат по-добра памет. Връзката с мазолестото тяло в мозъка на левичарите е по-добра.  

 

Освен ако не си заинтересован от някоя тема, повечето възрастни могат да внимават в период от 20 минути. 

 

Спомените на повечето възрастни идват от периода когато те са между 15 и 25 години. Тези спомени могат да представляват 60%  от всички спомени. 

 

Възможно е да изтриеш лошите спомени. Проучвания доказват, че бета блокерите (лекарства против стрес) пречат да се възпоменят спомени. 

 

Краткосрочната памет може да запомни до 7 различни информации, но само за 20 секунди. 

 

Мозъчното коремче играе основна роля в обработването на информация. То намалява с времето – на 80 години 20% от нервните клетки могат да бъдат загубени. 

 

Невъзможността да разпознаваш и да си спомняш лица е рядък вид амнезия. Нарича се ,,неспособност за разпознаване на лица‘‘. 

 

Алкохолът пречи на мозък да запомня информация за дълго време. Това е защото алкохолиците не могат да си спомнят предишната вечер.  

 

Визуалната памет на очевидци е изключително неточна. От 235 осъждания в САЩ 75% са резултат от неточни разкази на очевидци. 

 

Ако човешкият мозък беше твърд диск, щеше да има 2,5 милиона гигабайта памет.

 

 

Никой не може да живее без памет. Така че ще видя какво си запомнил от тези факти. В рамките на шегата, разбира се. Няма да те изпитвам все пак. Но паметта е нещо изключително в човешкият организъм. Тъй като ние бързо усвояваме информацията и я запазваме в мозъка. 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!