ВходШекспировата пиеса “Макбет” убиваПубликувано на: 02.09.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

Ако някога си имал актьорска кариера, или пък твой приятел се занимава с това, сигурно си чул за суеверията около Шекспировата трагедия. И със сигурност знаеш, че думата Макбет е строго табу в театъра, освен ако някой не репетира трагедията или е по средата на представлението й.  Инак изричайки думата, е почти сигурно, че ще ти донесе лош късмет  или дори истинско бедствие. И за да избегнат злокобното проклятие, актьорите обикновено използват синоними като Пиесата на Барда или Шотландската пиеса 

 

Според  фолклора, историята с лошия късмет започва още с първото представяне на пиесата (около 1606), когато актьорът, който играел Лейди Макбет внезапно починал и Шекспир трябвало да търси заместник. Друг случай, отново през  17 век, когато пиесата се играела в Амстердам, актьорът, играещ крал Дънкан бил убит от истинска кама на сцената, защото по незнайни причини не било използвано бутафорно оръжие. По същия начин, актьорът Харолд Норман, който не вярвал в прокобата, починал след като бойната сцена в постановката се оказала твърде реалистична.  

 

Освен тези смъртни случаи, самата пиеса предизвиквала много бунтове в публиката. През 1849г. продължителната вражда между почитателите на британския актьор Уилям Макреди и американеца Едуин Форест ескалира по време на Макбет в операта Астор, Ню Йорк. В резултат 22 души са загинали, а над  100 са ранени.  

 

Мненията относно проклятието се различават. Едни вярват, че самият Шекспир е заложил проклятието, използвайки автентични заклинания в сцената с трите вещици. Според други, пиеса, която се играе от над 400 години е нормално да има своите издънки и технически проблеми.  И все пак, повечето актьори не искат да рискуват. А какво е поверието при случайно изпускане на думата в театъра?

 

Простичко. Излез от театъра, завърти се три пъти, плюй през рамо и или рецитирай реплика от Шекспир или пусни една дебела псувня.  

 

Източник: http://history.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!