ВходМитът за морковите - разбитПубликувано на: 01.09.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

  Ако някога родителите ти са ти казвали, че ако ядеш моркови ще подобриш зрението си, значи може да се смяташ за жертва на пропагандата от Втората световна война. Митът датира още от 1940г, тръгвайки от известни неверни сведения пуснати от британското правителство. По това време, Кралските военновъздушни сили са използвали нов радар, който позволявал на пилотите им да засичат по-ефективно германските нападатели през нощта. За да запазят новата технология, която им позволявала това, те пуснали слух, че техните войници се радвали на отлично зрение благодарение на моркови. Диетата състояща се почти единствено от богати на витамини моркови, дало на войниците зрение, позволяващо им да виждат кристално чисто през нощта – точно като котките.

  Колкото и странно да изглежда, твърдението не е изцяло лъжливо. Морковите са добър източник на бета каротин, който тялото превръща във витамин А – решаващ компонент за цялостното здраве на окото. Но докато морковите биха помогнали на зрението на човек с тежко недохранване, то нагъването на свръх количество моркови не би ти помогнало изведнъж да свалиш очилата си или да виждаш по-добре в тъмното.  Всъщност, витамин А в прекалено голямо количество може да бъде отровен.

  Доказателства, че пропагандата с Британския морков всъщност е заблудила нацистите няма, но пък за сметка на това е повлияло и оставило отпечатък върху съзнанието на обикновения човек. Заобиколени от плакати и новинарски статии, които твърдят, че морковите ще помогнат на нощното виждане, много британци започнали да добавят морковите към основните си храни и дори да ги отглеждат в градините си. Министерството на храните  въвело и нов анимационен герой – Доктор Морков, за да може пропагандата да достигне и до децата. До края на войната, Великобритания произвеждала моркови в излишък, а зеленчукът се радвал на завидна репутация. 

 

Източник: History

 

WishBox - Мечти в действие!