ВходБезсмъртието е все по-близоПубликувано на: 30.08.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Учени от Северозападният университет в САЩ са открили начин да се спре генетичният процес, който води до остаряване. Това откритие все още не означава, че хората ще станат безсмъртни, но може да доведе до нови идеи за това как да сме по-продуктивни и активни в залеза на живота си.

 

Според проучването, проведено с плоските червеи Планария, генетичният причинител на остаряването се задейства, когато червеят достигне възраст, подходяща за възпроизвеждане. До този момент реакциите към стрес, които имат за цел да предпазят клетките чрез задържането на жизненоважни протеини, не са активни.

Учените открили как да изключат вече започналия процес на стареене, при което клетките възвърнали първоначалното си ниво на устойчивост и червеят се справял много по-добре с предизвикателствата на старостта.

 

От червеите до хората има много дълъг път, но учените извършили този експеримент споделят, че съществуват достатъчно биологични предпоставки това да е възможно и при други животни. Ключовият момент е свързан с осигуряването на идно поколение – след като следващото поколение е родено, предишното може да се оттегли.

 

„Остаряването не е поредица от различни събития, както много хора си мислят. Благодарение на проведените експерименти, открихме прецизен ключ за активиране и спиране на стареенето. Според откритията, има начин да активираме този ключ отново и да се защитят клетките чрез повишаване на способността им да реагират на средата.“ – обяснява Richard Morimoto, ръководител на изследването.

 

Чрез активирането на ключа, учените получават червеи, които са неподатливи на стрес. Надеждите са успешно да осигурят подобен ефект и при човешките клетки.

 

WishBOX - Мечти в действие!