ВходПовиши успеха си с помощта на този готин сайтПубликувано на: 12.02.2014

Автор: Десислава Докина  

 

Преди да ти разкажа за един от най-готините български сайтове, нека загреем с една задачка:

 

Въпрос: Какви възможности за подготовка за изпити познаваш?

 

А) Частни уроци

Б) В училище се преподава всичко необходимо и не е нужна допълнителна подготовка

В) Самообучение вкъщи

 

Да поразсъждаваме върху дадените отговори:

 

Отговор А) доста широкоразпространена логика е: в часа по математика не разбрах как се решават линейни математически уравнения, трябва да се запиша на частни уроци, където да ми ги обяснят. Този отговор звучи верен.

 

Отговор  Б) предполагам ти се струва по-скоро грешен, защото смятам си се уверил, че не всичко може да бъде преподадено, разбрано и упражнено в рамките на един 50-минутен учебен час. Освен това, често в училище не остава време за любопитните факти, тъй като времето свършва веднага, след като се каже най-основното по всяка една тема.

 

Отговор В) Материалът в учебниците е толкова сложен (а понякога и скучен), по-скоро не виждам смисъл да прекарвам часове наред да препрочитам написаното там и след това пак нищо да не съм разбрал. Стоп! Грешен отговор. Кой е казал, че при самоподготовката не можеш да имаш помощници?!

 

 

Сега ще ти разкажа повече за алтернативата на частните уроци и за възможността да надграждаш и затвърждаваш знанията си от училище, благодарение на онлайн платформата за видео-уроци ucha.se (Уча се), която е подходяща за ученици от първи до 12 клас, както и за кандидат-студенти.

 

Ето с какво и как може да ти бъде полезен сайтът ucha.se:

 

Регистрацията е безплатна и отнема само няколко секунди. След като станеш член на портала, можеш да гледаш видео уроци по всеки един от следните учебни предмети:

Химия, Математика, Физика, Биология, История,

География, Български език, Човекът и природата, Английски (2 нива) и Химия за кандидат-студенти

 

Редовно получаваш и имейл бюлетин, който те информира за най-новите видео уроци, за да не изпускаш нищо.

 

На сайта има и „Упражнения”. Ако ти предстои контролно или входно ниво, онлайн можеш да провериш дали си достатъчно добре подготвен чрез реален изпитен формат и то подготвен от преподавател. Изпитът се проверява автоматично и веднага, след като приключиш с контролното, получаваш оценка според броя на верните отговори.

 

 

В секцията „Блог” има много категории с интересни теми за обсъждане и практически съвети как да се справиш с изпитите/класни/матура по лесен и забавен начин.

 

В „Чат” секцията имаш възможност да си пишеш директно със създателя на платформата - Дарин Маджаров, наш добър приятел и много готин човек – да задаваш въпроси, да даваш препоръки за промяна или допълване на съдържанието и т.н.

 

Броят изгледани видеа, оставени коментари/зададени въпроси, Facebook спеделяния и пътите посещавания на сайта ти носят точки, които са ти необходими за минаване в следващото ниво, с което пък получаваш и различни символи, които те отличават от останалите потребители на сайта. Благодарение на събраните точки можеш да станеш и звездата на сайта. Ако обичаш да си пръв във всякакви класации и състезания, побързай и се регистрирай, защото вече има потребители с по над 40 000 точки.

 

Защо да предпочетеш видео-уроците пред тези с частен учител:

 

1во и основно: безплатни са!

 

2ро : няма нужда от търсене на подходящ учител и записване на час... уроците са налични и достъпни по всяко време на деня и на годината (дори и в празничните дни, през които си умираш да учиш! ;))

 

3то: Можеш да повтаряш урока толкова пъти, колкото ти е необходимо. В случай, че се разконцентрираш, просто връщаш урока отначало или няколко минутки назад.

 

4то: Използва се интерактивен метод на преподаване, който ти помага да запомниш урока и фактите много по-лесно и бързо. Абстрактните процеси, протичащи в клетката, например, са разказани като история с главни действащи лица, което прави целият процес много лесноусвоим и ти гарантирам, че ще го помниш дълги години.

 

5то: Когато преподаването става онлайн отпадат всички притеснения да признаеш, че не си разбрал нещо и се нуждаеш от още обяснения.

 

Уроците към днешна дата са изгледани 5 405 655 пъти (УАУ!), което е показателно за качеството и полезността на преподаваното.

 

Броят на уроците е 2 400, което означава, че ако в момента си ученик в 1-12 клас със сигурност има много полезни уроци за теб, които допълват и онагледяват изучаваното в училище. Просто избери ПРЕДМЕТ и КЛАС и се забавлявай! Иии... повиши успеха си за изненада на учителите и родителите си!

 

 

 

 

 

 

Още любопитни факти за платформата и за нейните създатели:

 

  • Уча.се е създаден през февруари 2012 и За около 15 месеца видео-уроците са изгледани над 3 000 000 пъти.
  • Авторът на сайта се казва Дарин Маджаров. Целта, която си поставя със създаването на видео-уроците е да превърне Уча.се във виртуалната среда, на която учениците от това и бъдещите поколения се вдъхновяват, учат и се подготвят за училище. Без това да струва скъпо на родителите ни :) Той отделя по пет-шест часа на ден, за да записва видеоуроци за ученици между 8 и 11 клас. За урок му трябват средно по два часа - да прочете и проучи темата, а после да запише клипчето. 
  • Николай Жейнов е съосновател на сайта и помага не толкова със съдържателното обогатяване на сайта, а с техническото разработване и функциониране на онлайн платформата. Прави го, защото: "Вътрешното задоволство от това да градиш нещо, което променя живота на хората – качественото и леснодостъпно образование – е наистина страхотно!"
  • Ако искаш да научиш повече за останалата част от екипа, виж тук: http://ucha.se/about/ 
  • Сайтът две поредни години (2012 и 2013 година) печели наградата за Образователен сайт №1 в категорията „Образование и Наука”
  • В редица училища уроците от сайта се прожектират директно в класната стая и се препоръчват от преподавателите като средство за качествена допълнителна самоподготовка
  • Родители също използват сайта, за да помагат на децата си с уроците и домашните
  • Българи в чужбина дори ползват сайта, за да обясняват на децата си българската граматика

 

Няма по-хубаво нещо от това да се обогатяваме с толкова много и леснодостъпни варианти за САМООБУЧЕНИЕ! Гледай, учи, действай! 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!