ВходДа говориш със себе си всъщност е полезноПубликувано на: 29.08.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

Всички сме попадали на тези хора, които си говорят сами в магазина или по улицата. Всъщност, някои от вас които четат това, може също да са го правили.  Ние всички говорим на себе си през деня, но просто не всички го правят на глас.  Да говориш сам са себе си обаче не винаги означава, че си луд или ти “хлопа дъската”. Live Science смята, че всъщност това е полезно и помага на начина ти на мислене. Ето четири примера за това, как говоренето със себе си може да ти помогне.

 

1. Организиране на мислите

Трудно е да се концентрираш, когато мислиш за прекалено много неща или трябва да се погрижиш за няколко проблема едновременно. Говорейки за това, с което трябва да се захванеш ще ти помогне да организираш мислите си и да се фокусираш върху проблема. Така изчистваш мислите си и си в кондиция да направиш важни решения.

 

2. Подобрява мисълта

Колко пъти си мислил: Не трябва да забравям да направя това като се прибера. След това се прибираш вкъщи и напълно забравяш, че се е налагало да направиш нещо. Пробвай да изказваш високо, това което не трябва да забравяш. Или просто помоли приятел да те подсети по-късно за нещо. В повечето случаи не е нужно той да те подсеща. Щом веднъж си го чул от собствената си уста, вече не е проблем да го запомниш.

 

3. Подобрява работата на мозъка

Проучвания на Live Science доказват, че говоренето на себе си може да ти помогне да мислиш по-трезво и бързо. Ако например си на пазар и си повтаряш нещата, които трябва да купиш ще ги намериш по-бързо и няма да изпуснеш или забравиш нещо.

 

4.Постигане на успехи

Поставяйки цели и говорейки за тях ще ти даде повече увереност. Ако направиш един лист с нещата, които искаш да постигнеш до края на лятото например, и всеки ден ги препрочиташ на глас, това ще ти даде по-голяма увереност за постигането им. Ще започнеш да си представяш, че си ги постигнал и ще работиш още по-усърдно върху тях.

 

http://iheartintelligence.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!