Вход8 книги, които престижните университети препоръчват да прочететеПубликувано на: 26.08.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Business Insider се свърза с най-престижните училища в САЩ, за да се запознае със съдържането на литературата, която дават те през лятото. Измежду стотиците книги, които са получени от елита на американското образование, 8 заглавия се повтаряли във всеки един.

 

Препоръчана от The College Preparatory School, Trinity School, and Choate Rosemary Hall

 

 

Действието се развива в Италия през Втората Световна война и разказва историята на бомбардировача Йосарян, герой, който е бесен, защото хиляди се опитват да го убият без дори да са го срещали. Но неговият реален проблем не е врагът, а неговата собствена армия, която постоянно качва броя на мисиите и хората, които трябва да изпълнят дълга към родината. Ако Йосарян се скатае от мисията, която е поел, ще бъде в нарушение на параграф 22, зловещо бюрократическо правило, което гласи: "Човек се смята за луд, ако по собствена воля, навлиза в застрашаващи живота мисии, но ако отправи официална молба да бъде отстранен от длъжност, той се смята за психически стабилен и не боже да бъде освободен."

 

Препоръчва се от The Harker School and The Lawrenceville School

 


 

След като е била публикувана през 1951 година, новелата е една от най-заклеймяваните в САЩ. Въпреки това, поколения се наслаждават на историята на Холдън Коуфийлд, което и отрежда място в най-големите литературни богатства на Америка.

 

Препоръчва се от The Lawrenceville School and Deerfield Academy

 


 

Марион и Шива Стоун са близнаци, плод на връзката между красива индийска монахиня и британски хирург. Те остават сираци след смъртта на майка им и изчезването на баща им. Свързани са от свръхестествена връзка, делят обща страст към медицината, живеят в епохата, когато Етиопия е на ръба на еволюцията.

Преместват се от Адис Абаба в Ню Йорк и обратно, "Cutting for Stone," е незабравима история на любов и предателство, медицински и обикновени чудеса – и двама братя, чиито съдби са преплетени завинаги.

 

Препоръчва се от The Harker School and Deerfield Academy

 


 

"Невидимият човек" е едно от най-важните произведения в американската литература, книгата не спира да заинтригува различните поколения от създаването и през 1951 г. Първата новела от непопулярен автор, която успява да се задържи 16 седмици в класацията на бестселърите, печели Националната награда за художествена проза и поставя Ралф Елисън на едно от ключовите места при писателите на века.

Неизвестният разказвач на новелата описва живота в негърското общество в Юга, главният герой е посещавал колеж за негри, от който е бил изключен, премества се в Ню Йорк и става главният говорител на Харлем. Той се отдръпва от света, потъвайки в размисли за невидимият мъж, който той си представя, че е.

 

"Повелителят на мухите", Уилиам Голдинг – 1954 г.

 


 

Преди избухването нa следващата световна война, самолет се разбива на неотбелязан на картата остров, така на него попадат група ученици. Първата им реакция е да отпразнуват липсата на родителски контрол. Толкова далеч от цивилизацията, те могат да правят каквото си поискат, но след като реда се срива, като неизвестно ехо през нощта, надеждата за приключение изглежда премахната, изчезнала .. както и надеждата да бъдат спасени.

 

Препоръчва се от The College Preparatory School and Lakeside School

 

 

Преди 6 дни астронавтът Марк Уатни става първият човек стъпвал на Марс. Сега той е първият човек, който е сигурен, че ще умре там.

След като буря от прах едва не го убива и кара екипа му да се евакуира, мислейки го за мъртъв, Марк се озовава напълно сам, без да може да се свърже със Земята, че е жив. Дори и да можеше да извика помощ, запасите му биха свършили преди някой да успее да стигне до него. Той няма да успее да умре от глад. Развалената машина, неблагоприятната среда или неспособността на организма му да издържи е по- вероятно да са причините, които ще го убият. 

Но Марк не е готов да се предаде все още. Неговата изобретателност, неговите инженерни умения и упоритостта му, му помагат да преодолее препятствията които са пречка за него. Но ще бъде ли достатъчна само находчивостта му, за да оцелее в тази ситуация?

 

Препоръчва се от Lakeside School and Choate Rosemary Hall

 


 

Като деца Кати, Рут и Томи са ученици в Халишам, усамотено пансионно училище в английската провинция. Мястото било убежище на непостоянни групички и мистериозни правила, които постоянно били напомняни от учителите, както и санкциите, които следват нарушаването им.

Години по-късно, Кати е млада жена, а Рут и Томи отново са се появили в живота ѝ. И за пръв път тя се връща назад в миналото, спомняйки си общите им спомени, осъзнавайки какво ги прави толкова специални.

 

Препоръчва се от The Hotchkiss School and Choate Rosemary Hall

 


 

Класическата американска литература не е спряла да влияе на човешките животи и умове откакто се е появила на литературната сцена. "Нещата, които нося" е разчупено размишление върху войната, спомените, въображението и изкупителната дарба на разказването на истории.

 

WishBOX - Мечти в действие!