ВходТайните на историята: Кацането на ЛунатаПубликувано на: 18.08.2015

Автор: Сиси Василева

 

Това е най-далечното място, където някой, някога е посетил. Това е най-голямото приключение за човечеството, но и най-рискованото. Непредвидени проблеми пречат да се стигне до там. От 1968 до 1972 г., 24 смели мъже решават да отпътуват на 385 000 километри от Земята. 12 от тях стават единствените стъпили на друг свят – Луната. Снимките, които са направили, остават трайни следи в нашето време.

 

,,Имахме най-голямото преживяване за целият човешки род. Видяхме нашата планета такава, каквото е. Мъничък оазис с живот във Вселената.‘‘

 

Пътуванията до Луната не са имали изследователска цел.

 

През пролетта на 1961г. СССР изстрелва първият спътник и изпраща в космоса първия човек – Юрий Гаргарин. Първата мисия на Apollo 1 е била пробен полет на основният кораб на астронавтите. Командир на мисията е Гас Грисан, вторият американец летял в космоса, но когато инспектира кораба той е ужасен. Грисан не осъзнава, че живота му е в опастност.

На 27 януари се присъединява към останалите от екипажа Едуайд и Роджърт за проверка на кораба. Кораба ползва собствена тяга, собствено гориво, собствен кислород  и се управлява сам. Прави се тест, като поставят екипажа на място с въздух под налягане, за да видят колко време ще издържи. Целта е да се подготвят за истинско летене, но не оценяват рисковете.

Изтъркан кабел под седалката на Грисан дава искра и бързо прераства в огън, в наситената на кислород среда. Става пожар и никой не може да стигне до екипажа, за да ги измъкне.  А капакът е толкова тромав, че се отваря за 4 минути. И тримата от екипа умират на място, но никой не спира лунната надпревара.

За 17 месеца НАСА престроява кораба Apollo отново с капак, който може да изскочи за 3 секунди.

 

 

През декември 1968г., екипажът на Apollo 8 се отправя на най-опасната мисия в космоса. Създаден е без втори двигател с надежда да е достатъчен да се завърнат. Те летят в най-мощната ракета – Сатурн 5. Висока е 110 метра, има 3 милиона части, побира 4 милиона гориво и са нужни 7 секунди, за да се издигне. Тежи 4000 тона. Деветте рамена трябва да се освободят за 15 мили секунди или ракетата ще падне на кулата и ще експлодира.

 

На 21 декември 1968г. екипажът влиза в орбита на Луната.

 

,,Изглеждаше като пясък. Приличаше на черно бяло море, без  цвят.‘‘

 

На 385 000 километра приближават лунния изгрев и започват да снимат. Кръщават една от снимката „земен изгрев“.

 

 

На 19 юли 1969г. Нил Армстронг прави първи опит да стигне до Луната. Остават им 60 секунди гориво, за да кацнат. С няколко малки проблеми, които оправят навреме, те стъпват на Луната и правят удивителни снимки.

 

,,Няма въздух и вятър. Това е най-спокойното място, което съм виждал.‘‘ – казва един от екипажа.

 

,,Това е малка стъпка за човека, но голяма стъпка за човечеството.‘‘

 

 

Невероятно е движението при лунна гравитация. Удивително е, колко красота не може да видим извън нашата планета с очите си. Но благодарение на тези смели хора, може да видим поне една част. Ако искаш да видиш повече, изгледай Тайните на историята: Кацането на Луната.

 

WishBOX - Мечти в действие!