ВходКак изглежда един миг?Публикувано на: 06.08.2015

Автор: Вики Бочевска

 

Разкажи ми как прекарваш един миг от живота си, за да ти кажа кой си? Разкажи ми за изгрева, разкажи ми за последния път, в който съзерцаваше изгрева, без да го снимаш и публикуваш на секудата. Разкажи ми кога за последно го гледа заради себе си? Кое беше последното нещо, което направи заради себе си? Как минават твоите мигове? Да, един миг. Не го усещаш, нали?Светът фучи с огромна скорост, хората бързат за някъде, с тях бързаш и ти. Някои минават през живота ти, други го заобикалят и ми се иска да знам важен ли е точно този миг, в който сега поемаш въздух.

 

Разкажи ми как се наслаждаваш на своите мигове, на глътката горещо кафе, което има стойността на злато в утрините. Разкажи ми как прекарваш свободното си време. Напоследък виждам само хора, които страшно много бърдат - бързат да пораснат, бързат да дойде петък, бързат да отидат на море. Сядат на една маса и непременно разговорът се забавя във времето или избързва, а настоящият момент сякаш трябва да отмине, за да бъде оценен.

 

"Момент за теб"

 

А ти знаеш ли цената на един миг, който няма да снимаш, а ще усетиш със сърцето си? Мига, в който се прибираш у дома и усещаш мириса на Коледа, защото Коледа истински се усеща само у дома. Мигът, в който на 31.12 в 23:30 каца самолетът и хората страшно бързат да прегърнат любимите си хора с треперещи ръце. Най-скъпите неща на този свят не се купуват. Виждал ли си гарите на които хората се разделят, питай ги колко струва един миг, в който треперейки прегръщат любимите си хора. Питай ги за какво биха го заменили, ще видиш, че стойността на това, което се случва, понякога е неподкупно голяма, защото нищо не се повтаря, никога повече няма да прегърнат този човек по този начин.

 

 

Знаеш ли най-жадуваното нещо в този свят? Величината Време. Загубено такова, пропиляно или просто онова, което не можем да върнем. Ние нито едно впрочем не можем да върнем. Не познавам човек на тази земя, който да не копнее по нещо отминало или по нещо тепърва предстоящо.

 

А ти за какво би заменил своя миг точно в този момент, дори нищо да не се случва, просто един миг, в който дишаш? Колко е ценно това само по себе си .. знаеш ли какво значи щастието в действителност? Истински скъпото щастие е спокойствието, това, в което нищо не се случва, там, където няма много хора, там ,където човек може да се наслаждава, дори на въздуха. Защото никой в този едномилионен град не се наслаждава на облаците, меторото е подземно и за жалост има интернет сигнал, който пречи на хората даже да се погледнат в очите. Никой даже не се замисля, няма време за подобно нещо като мислене.

 

 

Хората бързат и избягват да стоят спокойни и сами, мислещи за нещо. Щастието при интелигентните хора казват било най-рядко срещаното нещо на света.  “Мисля, следователно съществувам.” Ако погледнем фразата на Рене Декарт, днес с ръка на сърцето може да кажем, че тя е перефразирана на ”Мисля, следователно съм сам.” А истински щастлив е онзи човек, който обича времето, което прекарва сам със себе си и сам за себе си. Не е важно да сме щастливи пред другите, а пред нас самите. Разкажи ми как минава един твой миг? 

 

WishBOX - Мечти в действие!