ВходМравките - работа в екипПубликувано на: 04.08.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Голяма група мравки носят товара, докато няколко “разузнавачи” се намесват от време на време и сменят посоката на движение. Групата изглежда има математически перфектен баланс, а откритието е направено при наблюдение на мравки от учени в Израел. 

 

Побликувано в списанието Nature Communications , проучването използва често срещаните мравки вид Paratrechina longicornis

 

Видът мравки също се среща и с името “лудата мравка”, заради начина по който те се лутат и сменят често посоката си без видима причина. Оказва се обаче, че мравките не са съвсем луди. Те просто са изключително чувствителни към движенията на водачите.

 

Всяка една мравка от този вид има само 10% индивидуалност, а другите  90%  са “прави това, което всички останали правят”. Това значи, че когато са заедно те работят като един и така избягват спречквания. Но точно това тяхно качество позволява дори само на една единствена мравка да се присламчи към групата и да промени посоката на движение на всички.

Лидерът който се присламчва няма нужда да се представя или да бъде по-силен от останалите – той просто трябва да дръпне в правилната посока. Всъщност контактът между мравките се извършва единствено между силите, които те обединяват. 

 

 

За да тестват модела на движение, учените поставят мравките в екстремни ситуации – дават им вещи, по-големи от това което те нормално биха преместили. По този начин наблюдават огромна група мравки, които работят като едно цяло. Те им дават пластмасов диск с диаметър 16см и наблюдават как всички заедно бутат в една посока. Движението е равно, в права линия, но избягването на препятствия е невъзможно.

 

 

Началото на проучването започва с котешка храна.

 

 

Целия проект започва съвсем случайно. Един от колегите в екипа учени се премества в нов апартамент точно когато постъпва в групата.  В апартамента му имало мравки и той видял как те местят котешката храна, предназначена за домашния любимец. Той заснема процеса, връща се в лабораторията и екипът започва проучването… Откритието им отнема четири години работа и проучвания.

 

 

Доказаното всъщност оборва много теории за хаотичното движение на мравките. Това което то показва, е че мравката, която се включва в групата просто информира другите мравки за посоката в която се движат и евентуално я сменя, ако е грешна. След това се оттегля и наблюдава дали другите се движат правилно. 

 

 

Източник: BBC

 

WishBOX - Мечти в действие!