ВходКак да заснемеш късометражно филмче без бюджетПубликувано на: 07.02.2014

Автор: Десислава Докина

 

Този месец в WishBOX ще премине под шапката на думичката КИНО! Участвай в месечното ни предизвикателство и спечели посещение на снимачната площадка на "Под прикритие"!

 

 

Нека предположим следните неща:

 

Първо, ти си тинейджър или си най-много към 20-те и много искаш да се пробваш да заснемеш кратко филмче, но не разполагаш с много средства.

 

Второ, да предположим освен това, че имаш готина идея, но си някак "на кантар" дали да се захванеш с осъществяването ú...

 

Трето,  и последно, приемам, че имаш приличен компютър и по-важното – дигитална камера или поне смартфон, с който можеш да записваш клипчета, чието качеството е добро. Ако нямаш нито едно от последните две, съм сигурна, че все някой от приятелския ти кръг има и няма да има нищо против да ти ги заеме за няколко часа.

 

До тук много добре! Имаш идеята. Имаш и видеокамера (смартфон), с която можеш да запишеш филмчето. Имаш и компютър, благодарение на който ще монтираш творението си. Нямаш бюджет.

 

Преди да пристъпя към подробностите искам да те окуража - нямаш оснoвание да се притесняваш и трябва да се заемеш с реализацията на късометражно филмче час по-скоро!

 

Помисли върху това: колко много хора са влагали хиляди, милиони дори за реализирането на някаква продукция, наемали са талантливи актьори, използвали са професионална техника... и в крайна сметка се оказва, че филмът им просто не представлява интерес за публиката... загубили са много пари, усилия, време. В твоя случай, единственото, което можеш да загубиш в случай, че се провалиш, е време и усилия. Но аз не мисля, че загуба е точната дума. Положените усилия никога не са напразни. Освен това заснемането на филм е супер забавано! А пък ако следваш стъпките по-долу, не се предполага да загубиш и стотинка!

 

1.ИИИии начало! Първата стъпка е да обмислиш много добре Идеята на филмчето ти и да я разпишеш в сценарий. Не забравяй, че като режисьор на филма, трябва да имаш какво да кажеш на зрителите... Но посланието трябва и да е кратко и много ясно, защото не разполагаш с много време да го изкажеш. 

 

2. Ако си готов със стъпка №1, то тогава е време да помислиш за екипа и актьорите, главните действащи герои в твоята история. Пресметни точната бройка, която ще ти е необходима и направи списък с най-подходящите хора от обкръжението ти. Не забравяй обаче да кажеш на приятелите си, че възнамеряваш да качиш филма в интернет. Трябва да допуснеш, че може да има хора, които не биха били съгласни на такова условие и ще е пагубно, ако го разбереш твърде късно.

 

ПОМНИ, ЧЕ ФИЛМЪТ ТРЯБВА ДА Е КРАТЪК! Опитай да се вместиш в максимум 10 минутки.

 

 

3. Проучи подходящи локации за снимки. Говори със собствениците им, за да получиш разрешение за ползването им. Насрочи дата и час за снимки и предупреди актьорите за начина, по който трябва да са облечени.

 

 

4. Зареди батериите на камерата и си вземи достатъчно памет, за да можеш да прехвърляш материала.... Дори да ти е за първи път има как да обмислиш всеки един детайл, стига да помислиш хубаво за начина, по който ще протекат снимките, час по час. Например, не забравяй, че екипът ти трябва да яде! :)

 

5. Помисли за звука, особено ако ще снимаш на шумно място (като улица или заведение). Опитай се да намериш микрофон, който да използваш за снимките, защото лошият звук ще провали и най-добре заснетите кадри. Важно е да помислиш и за осветлението. Тъй като не разполагаш с никакъв, или много малък бюджет, се предполага да разчиташ на естествена светлина и е добре тя да е достатъчно силна, ако сюжетът ти предполага действие, развиващо се през деня. Слънцето осигурява отлично осветление и не струва и стотинка. Ако не искаш да имаш само силуети във филма, то остави слънцето зад (и малко в страни от) камерата си. Ако нямаш отражател или бленда, кухненското фолио върши също чудесна работа, както и всеки бял кадастрон.

(На картинката горе KEY LIGHT е основната светлина или слънцето, а FILL LIGHT по-слаба светлина или отражател/бленда.)

  

6. Приемам, че дотук всичко върви по план и си се погрижил за набавянето на всичко необходимо. Време е да започнеш снимките. Следвай предварително изготвен план за снимане и имай предвид, че можеш да снимаш сцените в каквато последователност решиш, че ще ти е най-удобно. Полезно е, когато някоя сцена просто не се получава... да преминеш напред към следващата и евентуално, когато ти дойде музата да изпълниш и предишната.

 

Ако си се придържал към моите съвети до тук, то тогава би трябвало да можеш да заснемеш кратко филмче с помощта на група приятели. Имай предвид, че и гафовете могат да са полезни, затова не бързай да триеш сцените, в които всички се заливате от смях и не можете да влезнете в правилната роля...

 

7. Заснел си всички отделни парчета и сега това, което остава е МОНТАЖА. Това е решаващият момент за твоя филм. Вложи цялата креативност, на която си способен и бъди много смел. Не се притеснявай дори да изрежеш сцена, на която при заснемането си отделил много време. Кинорежисурата изисква жертви. Ако операционната система на компютъра ти е WINDOWS, то тогава можеш да обработиш видеото с Windows DVD Maker. Ако имаш MAC, също разполагаш с отлична програма за редактиране на видео – iMovie. Имай предвид, че ако качеството на клипчето е добро, то тогава ще ти е необходимо и доста голямо количество свободно пространство на твърдия диск. Възможни резолюции на видеото са: 1280x960/720x480/640 x 480 пиксела. Ако си снимал с резолюция 720x480, то тогава ще ти трябва около 1GB. 

 

8. Ако си приключил с монтажа, то ти остава да поставиш заглавие на филма и в края задължително да изброиш имената на главните действащи лица и всички хора, които са ти помогнали в заснемането.

 

9. Вече си готов да качиш филмовия си дебют онлайн! YOUTUBE е добър вариант, но ако предпочиташ някое място, което събира повече кинаджии, още по-добър избор е Vimeo.

 

10. И последно – бомбардирай приятелите си с линкове към късометражния ти филм – направи го навсякъде, където намериш за добре. Разбира се, най-подходящо ми се струва Facebook/Twitter. (Опитай се да не ставаш твърде досаден в процеса. ;)

 

Успех с първия ти филм! Забавлявай се много!

 

 

ЗА ЛЮБОПИТНИТЕ:

 

  • повече за историята на късометражното кино, тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Short_film (EN ресурс)
  • гледай седмична класация на най-интересните късометражни филмчета, тук: http://www.shortoftheweek.com/ (EN ресурс)
  • за тези, които обичат късометражното кино има много любопитни факти и тук: http://kinematograf.bg/ (BG ресурс)

 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!