ВходЗащо се гордея, че съм българинПубликувано на: 25.07.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Западната култура и новите трендове толкова много обсебиха ежедневието ни, че забравяме истинската си същност и факта, че имаме не малко причини да се гордеем с историята си.  С новата мода към всичко различно и ново, сякаш загърбихме корените си и българските постижения, като че ли останаха на заден план. Въпреки че България е малка страна, тя има с какво да се гордее и е оставила своя отпечатък в световната история. Ето няколко факта, които ни карат да се гордеем, че сме българи. 

 

#1 България е единствената държава в Европа, която не е сменяла името си от самото й създаване. 

 

 

#2 Най-старото златно съкровище в света е намерено в България - в Североизточната част, близо до привлекателния, съвременен град Варна, и е отпреди повече от 6000 години.

 

 

#3 Българската фолклорна песен “Излел е Дельо Хайдутин” изпълнявана от Валя Балканска е изпратена като послание в далечния космос – като част от колекцията на най-добрите културни наследства.

 

 

#4 Лактобацилус Булгарикус – бактерията, която придава на българското мляко специфичния аромат и консистенция може да се открие само в България. 

 

 

#5 Българската армия никога не е губила знаме в битка, въпреки многобройните войни, които е водела. 

 

 

#6 Легендарният герой Спартак е бил тракиец и произхожда от земите на днешна България.

 

 

 

#7 Българи са изобретили първия електронен компютър (Джон Атанасов), дигиталния часовник (Петър Петров и въздушните възглавници в колите (Асен Йорданов).

 

 

 

#8 В Долината на розите, до Казанлък, се произвежда около 80% от най-качественото розово масло в света – важен компонент за повечето скъпи парфюми. 

 

 

#9 Българската православна църква е най-старата славянска православна цъква.

 

 

#10 С приемането на България в ЕС на 1 януари 2007, Кирилицата стана третата официална азбука на Европейския Съюз.

 

 

#11 Първата въздушна бомба във военната история е разработена от Български военновъздушни сили по време на първата балканска война. 

 

#12 Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина от 2.09 метра през 1987г. 28 години този рекорд все още не е подобрен. 

 

 

#13 Друг световен рекорд в дисциплината 100 метра с препятствия поставя Йорданка Донкова – 12.21 секунди. Рекордът е поставен през 1988 и до днес не е подобрен. 

 

 

#14 През 1976 ЮНЕСКО обявява древният Български календар за най-точния в света.

 

 

#15 Българката Райна Касабова е първата жена участвала във въздушна военна мисия в света.

 

 

#16 Единствените народи в света, които използват гайди са шотландците, ирландците и българите. 

 

 

#17 Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, има български корени. Неговият дядо Марко, на когото е кръстен, е бил българин.

Източник: slavorum

 

WisBOX - Мечти в действие!