ВходДържиш ли се грубо в Интернет?Публикувано на: 23.07.2015

Превод: Ивелина Добрева


Доста голяма е вероятността да чатиш с приятелите си повече, отколкото всъщност си говориш с тях – и с всеки чат думите, които ползваш и начинът, по който се държиш, имат значение. Не става въпрос да цъкаш, така че малкото ти пръстче да стърчи, сякаш пиеш чай с английската кралица. Нито да завършваш всяко съобщение с “Искрено твой” – това би било странно. Тук говорим за тези малки действия и думи, които правиш и "казваш" всеки ден, които формират твоя "дигитален етикет".

 

Думата “етикет” идва от френски и по начало означава “малки знаци”. Това пък ни кара да се замислим какви “малки знаци” използваш ти при чатенето всеки ден. Група експерти дават съвети за това какво е учтиво и какво не при общуването в дигиталния свят. 

 

#1 – Баналният въпрос: Трябва ли да ползваш телефон докато хапваш с приятели?

 

Експертите казват:  Не, въпреки, че има  изключения.

 

Да, всички сме го правили поне веднъж – да си извадиш телефона и да пишеш на хубавеца или хубавицата, с които си се запознал миналата вечер или просто да провериш Newsfeed-а във Facebook. Да, обаче, съобщението, което всъщност изпращаш на приятелите на масата е, че те са скучни или по-маловажни. Затова просто си забрани да чатиш докато излизаш с приятели. Изключенията? Обаждания от мама и тате. Сложи им различен рингтон, за да можеш да ги познаеш и да вдигаш, когато се наложи. Другите обаждания направо игнорирай. Полезна идея е всички да наредите телефоните си един върху друг на масата и който понечи да си вземе своя телефон, за да чекне нещо – плаща сметката или поръчва десерт. Повярвай, страхът от загуба на пари работи.

 

#2 Трябва ли да използваш съкращения или емотикони, когато пращаш имейл на учители?

 

Експертите казват: Няма начин!

 

Добре, неловко е, но на някои им се налага да пращат имейли на учителите си.  А когато използваш съкращения изглежда евтино и детинско. Не че учителят ти няма да те разбере, но нека използваме езикa правилно, както и да спазваме правилата за правопис и пунктуация. Колкото за емотиконите – карат те да изглеждаш незрял, ако ги ползваш вместо думи.

 

#3 Грубо ли е ако не приемам всички покани за приятелства във Facebook?

 

Експертите казват: Ни най малко.

 

Няма проблем да не приемеш някой, с който нямате общи приятели или някой приятел на приятел на приятел, който не познаваш. Всъщност, Facebook промени думата от “игнорирай (ignore)” на “не сега (not now)” , защото “игнорирай” звучи грубо. Друго е ако получиш покана от някой, който познаваш, но не сте точно приятели. Нали знаеш, като половината хора от училище, които имаш във фейсбук, но никога не се поздравявате или дори не сте си говорили. #awkward
А става ли въпрос за някой, който въобще не си срещал или не познаваш – не го приемай. Опасността от разговори с непознати съществува и в дигиталния свят.

 

#4: Трябва ли да качиш снимка от купон, на който знаеш, че някои твои приятели не са поканени?

 

Експертите казват: Рисковано е.

 

Тук мненията се различават много. Някои смятат, че е прекалено грубо, други мислят, че е ОК. По добре се запитай ти как би се почувствал, ако видиш такава снимка, докато си вкъщи и откачаш от скука.

 

#5: Трябва ли да тагваш приятелите си по снимки във Facebook без да ги питаш?

 

Експертите казват: Понякога

 

Добре, сега всички знаем как винаги има някой досаден приятел, който качва групови снимки само, защото изглежда добре на тях. След това те тагва без да знаеш и цялата магия от страхотната профилна снимка се губи. Повечето снимки, които се качват са невинни – винаги можеш да махнеш отбелязването. Но ако снимките са по-сериозни, да речем нежелани палави жестове с ръце, физиономии или голи тела, просто не ги качвай.

 

#6: Да или Не: Да скъсаш с гаджето чрез смс или чат?

 

Експертите казват: За бога, не! Нямаш ли сърце?

 

За такива неща ти трябва разговор лице в лице. Трудно е да говориш за чувства докато някой те зяпа с насълзени очи, обаче е далеч по-добре отколкото да се скриеш зад един смс. Плюс това, смс-ите са кратки, а когато късаш с някого почти винаги са нужни повече от 150 позволени символа.

 

#7: Трябва ли да препращаш имейли или съобщения?

 

Експертите казват: По-добре недей.

 

Изглежда окей, обаче понякога по невнимание може да изпратиш нещо, което не трябва. Да обидиш или да нараниш някого. По-добре първо внимателно препрочети съобщението и тогава го пускай, за да не стават неловки ситуации. Освен това, кореспонденцията с всеки един приятел винаги е различна. Това му е хубавото. 


Източник: Choices Magazine

WishBOX - Мечти в действие!