ВходИскам да бъда сценарист!Публикувано на: 05.02.2014

Автор: Росица Митрева

 

 

Този месец в WishBOX ще премине под шапката на думичката КИНО! А всеки добър филм започва с добра история. И не просто добра история, а добър сценарий!

 

Част от месечното ни предизвикателство този месец е писането на сценарий за 5-минутен филм (което може да ти спечели посещение на снимачната площадка на "Под прикритие"!)  Ето защо очаквай няколко статии на тази тема през идните дни!

 

Повечето хора искат да бъдат сценаристи, за да могат идеите и посланията на текста им да достигнат хора по целия свят. Ако обичаш да пишеш, но като се съобразяваш с определени правила и следваш популярните филмови теми, ако обичаш да разказваш истории за необикновени борбени герои, поставили си недостижими цели, и ако обичаш филмите и сериалите, то тогава да си сценарист може да е твоето призвание!

 

 

Следващите откъси от интервюто със сценaриста Стефан Ская ("Джерико", "Хранилище", "Жива мишена") ще ти помогнат да разбереш защо е станал сценарист, какво е учил, как е успял и даже ще получиш няколко полезни съвета от него самия! 

 

Защо реши да бъдеш сценарист? Кога разбра, че искаш да правиш точно това?

 

От малък обичах да разказвам истории, но отраснах във военно градче, гледах Top Gun около хиляда пъти и затова бях убеден, че трябва да отида във Военна академия. Чак в последните си години в гимназията попаднах на прекрасен преподавател по Английски език и литература и осъзнах какво наистина е моето призвание. Осъзнах не само, че Top Gun не е реалистичен филм, но и че там има някой, чиято работа е била да го измисли. Някой е измислил живота на пилотите на военните самолети, които вечер пеят на привлекателните момичета в баровете, после на пилотите им крещи този строг гологлав мъж. За разнообразие тези пилоти спасяват Вал Килмър от време на време, но това, което ги мъчи истински, е въпросът дали са толкова яки, колкото си внушават. (А те са!) Хванах се на тази кукичка и реших, че ще ставам сценарист!

 

Какъв е най-добрият начин да се подготвиш за такъв тип работа? Трябва ли да учиш в университета нещо, което е свързано с писане?

 

Най-добрият начин да се подготвиш е да пишеш. Пиши всеки ден, няма значение дали ще бъде една страница или цял роман. А когато не пишеш, учи - чети скриптове, гледай любимите си филми и сериали и разучи стила и структурата им. Колкото да университета, аз учих в малък колеж за визуални изкуства, но предметите не са важното, важни са връзките, които създаваш. Бях заобиколен от креативни хора точно като мен, обменяхме идеи и работихме заедно, а това ми помогна много, даде ми нужния опит. Училището няма никакво значение, стига да се трудиш и да намериш хора, които да ти помагат и да мислят като теб.

 

 

Добре, написал си сценарий, а после какво? Какво правиш за да те забележат?

 

Първо и най-важно нещо е, че няма такова нещо като късмета, трябва просто да си подготвен и да намериш своята възможност. Подготовката е да се увериш, че сценарият ти не е просто добър, а е велик. Може даже да го дадеш на твои познати и приятели да го прочетат и да дадат мнението си, това е винаги от полза! А за възможността - намери я.  Важно е да знаеш, че трябва да се преместиш в град, къдета са основните офиси на филмовите компании, не там където се снимат филмите. Примерно, Лос Анджелис. За да те приемат сериозно, трябва да си там и да можеш да присъстваш на всекидневните срещи и приготовления. Чак когато се прочуеш и забогатееш можеш да се преместиш в своето шато във Франция (аз още съм в ЛА). Почни работа в компаниите дори незначителна позиция - разнасяй вода и храна примерно, така ще се запознаеш с когото е нужно и нещата ще потръгнат.

 

 

Средно за колко се продава един сценарий?

 

Всеки е различен. Най-добрите могат да стигнат $300 000, а минимумът за филм е $ 65 хиляди. За един час телевизия е $ 30 хиляди. Разбира се, винаги има място за преговори, нужни са ти адвокати и агенти за тази работа. 25% от печалбата ти отива за екипа ти. Съветът ми е да не ставаш сценарист, за да станеш богат. Стани сценарист, защото обичаш да пишеш!

 Коя е най-добрата част от работата ти?

 

Като малък исках да съм Джеймс Бонд и Индиана Джоунс, а сега като сценарист мога наистина да съм тях както и много други. За да бъде достоверно това, което пиша, съм се возил с полицаи, поседях си на самотен остров, учих фехтовка, летях на Боинг… Това е доброто писане - отдаденост и малко въображение!

 

 

А коя е най-лошата?

 

Няма часовник, който може да удариш… Работата взима много от времето ти. Мозъкът ми постоянно работи - хрумват му нови идеи или измисля как да продължи историята. Някои дни съм писал до 3 сутринта, а други дни съм седял като гледам белите празни стени и не по-малко белия и празен лист пред мен.

 

 

Кое е най-значимото погрешно схващане на хората за професията ти?

 

Че не се трудим усилено. Макар да не спасявам животи и да не подлагам моя на риск, заложени са много труд и пари и това прави работата много сериозна. Писането може да бъде много стресиращо!

 

 

Имаш ли някакви други съвети и коментари, които би споделил с бъдещите сценаристи?

 

Не съм сигурен кой го е казал - Конфуций или майка ми, но е много вярно: “Намери работа, която обичаш, и няма да ти се наложи да  работиш дори един ден от живота си”. Каквото и да мечтаеш, давай - сбъдни го! Мисля, че ще се изненадаш от резултата. Хайде, труди се и вземи моята работа!

 

 

Стефан Ская е сценарист на филми и телевизионни сериали. Може да си чувал за Джерико (2006), Хранилище 13 (2009-) и Жива Мишена (Human Target (2010-), чиито автор е именно той. След като завършва колеж в Бостън, Ская отива в Холивуд и започва работа като асистент сценарист на Арън Соркин. Тогава се запознава с другия асистент - Матю Федармен, с когото откриват, че имат еднакви вкусове. Скоро започват да пишат заедно и успяват да привлекат вниманието на продуцентите и получават възможността да започнат първите си телевизионни серии. По “Джерико”, “Хранилище 13” и “Жива Мишена” работят заедно, а по-късно започват да работят и по филми като новия Зоро.

 


WishBOX - Мечти в действие!

 

Източник: artofmanliness.com