Вход5 открития направени по време на сънПубликувано на: 19.07.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Сънят е необходим за правилната почивка на тялото. В сънищата си имаме достъп до подсъзнанието, когато умът не е ангажиран с други дейности. Някои хора, разбира се, могат да придобиват определена осъзнатост по време на сън – така нареченото осъзнаване.

Понякога дори сами се изненадваме на сънищата си, на невероятни съвпадения с реалността, или пък на велика идея, родена именно там. Ето пет примера за подобни велики открития, направени от велики умове именно в царството на сънищата.

 

Димитрий Менделеев и периодичната таблица

 

Менделеев искал да организира познатите тогава 65 елемента по някакъв начин. Инстинктивно знаел, че съществува модел и той има нещо общо с атомното тегло, но самият модел все оставал неясен. И един ден, както самият Менделеев разказва: „Видях в съня си таблица, където всички елементи са подредени по местата си. Събуждайки се, незабавно записах всичко.“

И така е формирана наречената на него Менделеева таблица. Подредбата, която видял в съня си е толкова точна, че дори разкрива, че някои елементи са били неправилно измерени. Те се подреждат в Менделеевата таблица според атомното си тегло, което не е било известно дотогава.

 

Нийлс Бор и атомният модел

 

Нийлс Бор разказва, че е разработил модела на атома благодарение на сън, в който седял на слънцето с всички планети, хвърчащи наоколо на тънки връвчици.

 

Елиас Хоу и шевната машина

 

Елиас Хоу е смятан за бащата на шевната машина, въпреки, че всъщност той значително подобрява предишни модели и получава първия патент за шевна машина. Преди големия пробив да дойде в сън, Хоу има проблем с това къде да постави дупката на иглата. Смятал да следва модела на обикновената игла. Тогава, сънувал сън, в който кралят му дава срок от 24 часа да завърши машината и да започне да шие, ако ли не, го очаква смърт.

В съня си Хоу работил ли, работил, но така и не могъл да се справи с нелеката задача и се приготвил за екзекуция. Тогава забелязал, че отвеждащите го войници носят копия, които са продупчени близо до острието. Така се ражда решението на проблема и Хоу се моли да се събуди час по-скоро. Часът е 4 сутринта, когато Хоу скача от леглото и до 9 иглата за шевната машина е моделирана. Оттам вече всичко друго е лесно.

 

Алберт Айнщайн и скоростта на светлината

 

Според самия Айнщайн цялата му кариера е удължена медитация на сън, който е сънувал като ученик. Сънувал, че се носи надолу по заснежен стръмен склон на шейна и достига скоростта на светлината, при което всички цветове се слели в един. Така Айнщайн развива кариерата си, вдъхновен от този сън, представяйки си какво се случва, когато наистина достигне скоростта на светлината.

 

Фридрих Август Кекуле и молекулярната структура на бензена

 

Фридрих Август Кекуле разработва структурна теория в химията, свързана с подредбата на атомите в молекулите, която се оказва ключова за развитието на органичната химия. Задрямал в автобус и видение се разкрило пред него, видение, което му дава началната точка на теорията.

Връщайки се с последния автобус, изпада в дрямка, а атомите се носят пред очите му, както винаги в движение. Тогава два по-малки атома се свързват в двойка, един по-голям приласкава два по-малки, още по-големите придърпват три, четири и повече от най-малките атоми, въртейки се в танц. Най-големите формират вериги, присъединявайки най-малките, но само в края на веригите… Известяването на спирката го връща в реалността, но той прекарва част от нощта, записвайки на хартия водовъртежа от атоми от съня.

 

А на вас случвало ли се е да намерите решение на проблем по време на дрямка?

 

WishBOX - Мечти в действие!