ВходСамо 25% от хората успяват да видят всички цветове на този спектърПубликувано на: 17.07.2015

Подбрал: Лиза Млечкова

 

Предполагам и ти си се натъкнал на доста нашумялата преди няколко месеца рокля, която всички обсъждаха в интернет. Така и не стана ясно дали цветът й е бежов или тъмносин, но пък поне разбрахме, че всеки притежава различно цветово усещане. Всъщност то зависи от броя на стъкловидните конусчета в окото. Те играят ролята на рецептори, от чието количество и зависи това колко цветове успяваш да различиш.

 

Приготвила съм ти теста, изготвен от професор Диана Дарвел, чрез който ще разбереш по какъв начин виждаш света и хората около теб. 

 

А сега преброй цветовете и оттенъците, които успяваш да видиш на спектъра

 

 

Ако са по-малко от 20: Ти си дихромат. Казано по-ясно това значи, че имаш само два типа конусчета в окото, точно като кучетата. Най-вероятно обичаш да носиш черни, бежови или сини дрехи. Едва 25% от населението на Земята са дихромати.

 

От 20 до 33: Ти си трихромат, а това значи, че имаш 3 типа конусчета в окото. Добре виждаш оттенъците на лилавото, червеното, синьото и зеленото. Всичко е наред, тъй като в тази категория попадат 50% от населението на планетата.

 

От 33 до 39: О, та ти си тетрахромат. Точно като пчелите, имаш 4 типа конусчета в окото и без проблем успяваш да видиш почти всички цветове. Най-вероятно те дразни жълтото, така че е малко верятно да се срещне нещо от този цвят в гардероба ти.

 

Повече от 39: Опитай да преброиш цветовете оново. Та на спектора има само 39 цвята и на монитора (за разлика от хартиената версия) добре се виждат едва 35 от тях.

 

Източник: https://www.linkedin.com/nhome/

 

WishBOX - Мечти в действие!