ВходИстория на красотата, която промени светаПубликувано на: 16.07.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Великолепие – невероятната история на Красотата, която коренно промени света. Това е новата видео изложба в Палацо Векио – една от най-значимите сгради във Флоренция. Палацио Векио е дворец първоначално използван като резиденция на Медичите*, след това като палат на депутати, а в наши дни е сграда на общината.

 

 

“Великолепие” е вълнуващ разказ представящ историята на Флоренция. В него са поместени значими епизоди и важни личности, които са оставили своя белег в съдбата на града. Разказвачът – Андреа Бочели – италиански оперен певец – допълва грандиозните прожекции обработени от артиста Felice Limosani

 

 

Прожекциите показват известни фрески, картини и скулптури, и позволяват на посетителите да се върнат във времето и да станат свидетели на изкуството и културата на стара Флоренция.

 

 

Изложбата се прожектира на всеки 30 мин. на английски и италиански, а туристите могат да се настанят удобно на местата в стаята и да се наслаждават. Празните стени на залата играят ролята на платна върху които се прожектира цялата история на Флоренция и позволяват на зрителя да пътува във времето.

 

 

Гласът на Бочели ни връща векове назад, проследявайки историята на древна Фиоренза (алтернативното име на Флоренция). Въвежда ни в живота на личности и истории, които неминуемо са променили посоката на развитие на града.

 

 

Във Флоренция много мъже са писали историята придавайки й величие: първо Лоренцо де Медичи, след това Донатело, Ботичели, Микеланджело – всички те заедно с още други артисти придават тайнствения облик на Флоренция в нейното цяло великолепие. Те разпространяват този облик – първо в Рим, когато Микеланджело работи по Сикстинската капела и след това и в цяла Европа, когато художниците започнали да пътуват.

 

 

Всъщност дори и да искаш, не можеш да запазиш това великолепие само за себе си. И не бива. Трябва да го предаваш като скъпоценно съкровище от един на друг. Точно това предава и Флоренция на света.

Официалния сайт на изложбата може да видиш тук.

*Медичите са могъщ флорентински род, дал на Европа папи, кралици и меценати. Начело на властта в ренесансова Европа под тяхната опека развиват таланта си гении като Донатело, Ботичели, Микеланджело, Леонардо, Рафаело, Рубенс и Веласкес.

 

 

Източник - http://www.discovertuscany.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!