ВходКакво тийнейджърите трябва да знаят за секса?Публикувано на: 13.07.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Помниш ли колко неловко беше когато питаше какво представлява сексът или когато, в тийнейджърска възраст, започна да търсиш отговори на “неудобните” въпроси? 

 

Гимназиалният преподавател Ал Верначио отговаря на всички въпроси зададени от учениците си.  Като се започне от “Какви противозачатъчни да пия?” до “Как да разбера дали ме харесва?”.

 

"Първият ден в часа по “Сексуалността и Обществото” аз не раздавам означени рисунки на полови органи. Не давам и брошурки за безопасен секс, въпреки че такива има залепени до вратата на стаята. Вместо това, въвеждам основните правила - учениците имат право да се изказват, смехът не е проблем, няма да питаме лични въпроси и ще работим по създаването на малко общество, в което цари разбиране и уважение.

 

В един от ъглите на стаята е поставена стара кутия за обувки с отвор отгоре, а до нея има листове и няколко молива. Това е кутията за въпроси, място където децата пускат листчета с питания относно секса. Отговарям на всички тях в час или качвам отговорите в блога си.

 

Ето някои от въпросите и моите отговори. Не съм правил никакво редактиране, въпросите са точно такива, каквито децата са ги задали.  Диапазонът на въпросите е от “невинни детски питания” до “формални и точни въпроси”."

 

Защо сексът е толкова приятен?

 

Има два начина за отговаряне на този въпрос. Единият е от биологична гледна точка - сексът е приятен по разбираема еволюционна причина. Ако вид като нашия се размножава полово, то е плюс, ако актът доставя удоволствие. Както често казвам, ако сексът се усеща сякаш ти вадят зъб, хората не биха го правили често и това би довело до опасност от изчезване на вида. Нашите тела са еволюирали така, че гениталните зони, както и много, много други в нашето тяло, са чувствителни при стимулация.

Част от тялото ни, което при стимулация довежда до полова възбуда, се нарича ерогенна зона. Това не значи само гениталиите ни. Всички имаме много други части от тялото, които при стимулация довеждат до полова възбуда. Полезно е да знаеш твоите ерогенни зони, и тези на партньора ти, ако искаш сексът да е чувствен и добър.   

Втората причина, поради която сексът е приятен, е че хората имат възможността да изпитат любов, интимност и страст. Тези емоции са ключови и засилват сексуалното удоволствие.

Вярно е, че удоволствието може да съществува и без тези емоции, но е много по-значимо, когато те са там.

 

Кога някой е емоционално и физически готов да прави секс?

 

Ще ми се да имах отговор, който би бил правилен за всички, но отговорът е доста банален – зависи. Ние всички сме различни и нашите връзки също са различни. Следователно не може да има стандартен отговор.  Би било супер ако можех да кажа: “Четвъртък, след шестата ви среща е най-подходящото време да правите секс.” Обаче за жалост, нещата не са толкова прости.

 

Човек трябва да бъде подготвен емоционално да срещне отговора на партньора си – бил той позитивен или негативен.

 

 

Смятам, че е добре да започнеш да бъдеш сексуално активен с партньора си, когато интимността, доверието и страстта присъстват във връзката. Тези чувства не се изграждат бързо, следователно сексът не е добра идея на първа среща или в ранен етап от връзката.

В допълнение, според мен хората не са готови да правят секс, ако не могат сериозно да говорят с партньорите си за това и да обсъждат начините за безопасен секс.

Както сам виждаш, отнема време докато двойката е готова да се впусне в интимните отношения.

 

Може ли да се използва балон вместо презерватив?

 

Къс отговор – АБСОЛЮТНО НЕ! НЕСИГУРНО! НЕЗДРАВОСЛОВНО! ОПАСНОСТ! ОПАСНОСТ!

Дълъг отговор – Добре, поуспокоих се вече. Презервативите са направени, за да бъдат презервативи, балоните са направени, за да бъдат балони. И двете са направени от латекс, но това не значи, че са взаимнозаменяеми.

 

Ако човек не се чувства достатъчно уверен да си купи презервативи, то тогава той не бива да води полов живот.

 

Кондомите предпазват от нежелана бременност и СПИН. Те помагат, защото са направени с такава цел. Никакъв друг вид заместител (балон, торбичка, чорап) не би свършил същата работа, дори може да доведе до сериозни проблеми.

 

Ето ти нещо, над което да помислиш. Ако човек не може да си поиска кондоми, то може би не трябва да прави секс. Да си готов за интимни отношения значи да си готов да поемеш всичката отговорност, в това число и да се предпазиш от нежелани последствия.

 

Запомни моето правило за секса – “Ако не можеш да гледаш партньора си в очите и да говориш за това, значи не можеш да го направиш с него.”

 

А сега запомни и правилото ми за кондомите – “Ако не можеш да поемеш отговорност по осигуряването на презервативи, значи не ти е позволено да извършваш действия, които ги изискват.„

 

Всички тези въпроси доказват важността учениците да бъдат информирани относно секса преди да започнат да водят полов живот. Колкото повече знаеш, толкова по-малък риск има за твоето здраве и това на партньора ти. Затова, каквито и въпроси да имаш, не се срамувай да търсиш отговор и помощ. 

 

Източник: TED

 

WishBOX - Мечти в действие!