ВходСдружение „Младеж за разбирателство – България“ – що е то?Публикувано на: 12.07.2015

Автор: Съни Димитрова

 

Казвал ли си си някога: „Иска ми се да имах приятел от друга държава.“ или пък „Какво ли щеше да се случи, ако някой чуждестранен ученик учи в местното училище и живее вкъщи?“. Добре де, може и да не си си задавал същите въпроси, но съм сигурна, че те еобхващало  любопитството за нещо подобно. Истината е, че това, за което си се запитвал може да се случи благодарение на неправителствената организация YFU – Youth For Understanding или Сдружение „Младеж за разбирателство – България“.

 

Youth For Understanding е независима организация с нестопанска цел и е една от най-старите, големи и уважавани международни организации за междукултурен ученически обмен с представителства в повече от 50 страни по света. Тя е създадена през 1951 година с цел да възобнови международните взаимоотношения и разбирателството между различните култури в следвоенната обстановка, днес продължава да развива и поддържа мултикултурната среда и да гради дълготрайни приятелски връзки между млади хора от различни точки на света.  Над 17 години YFU България приема ученици от пет континента и досега е сбъднала мечтата на близо 300 български ученици да учат и живеят в различни държави по света. Програмата за международен ученически обмен е създадена с образователна цел. YFU България е регистрирана в България през 2001 година като Сдружение “Младеж за разбирателство - България”.

 

 

Младежите, които са на възраст между 15 и 18 години трябва да се изправят пред предизвикателството самостоятелно да се грижат за себе си и да станат част от друга култура за една учебна година.

Всеки ученик, който идва в България или съответно отива в друга страна, е специално подбран след  интервю, в което по-убедително е показал своите цели и личностни качества.  Всеки един ученик се вълнува да отиде в ново училище и да намери много нови приятели. Освен интервюто учениците преминават и през 5 задължителни, подготвителни семинара.

 

Младежите и девойките от програмата пристигат със сключена застраховка и с джобни пари, които покриват 11-месечния им престой тук по отношение на излизания с приятели, пазаруване на сувенири и дрехи, и транспорт. Всяко YFU семейство предоставя на ученика: легло в самостоятелна или в обща стая с приемен брат или сестра (от същия пол), храна всеки ден – същата, която се приготвя за твоите близки, участие във всекидневните занимания - включително домакинска работа и събития.

 

 

Учениците пристигат към 14 август в София и започват подготвителен курс, който им помага да свикнат с ежедневието си в България.

С началото на учебната година на 15 септември започва и вторият период за учениците, които заминават в различни краища на страната и се включват като активни ученици в българските училища. Годината на обмен приключва на 30 юни, когато младите приключенци отпътуват обратно към родните си места и семейства. Твоето семейство може да е домакин само за един месец или за цяла учебна година, а защо не и за цял един обмен.

 

Стига говорене за приемни семейства, ако и ти искаш да отидеш някъде другаде и да учиш в друга страна си напълно способен да го направиш. Тук можеш да намериш много полезна информация за кандидатстване, стипендии и всякакви подробности. Ако не разбираш нещо винаги можеш да се свържеш с нас или YFU.

Истината е, че си е цяло приключение, което ще ти помогне с комуникацията, също така можеш да научиш нещо за чуждата култура, можеш да развиеш и някой от чуждите си езици. Когато има приключения – следвай ги, сбъдвай мечтите си!

 

WishBOX - Мечти в действие!