ВходЗащо трябва да бъдем оптимисти?Публикувано на: 11.07.2015

Автор: Лиза Млечкова

 

Вдъхнових се да напиша тази статия поради факта, че всеки ден общувам с хора, които непрестанно се оплакват. Независимо дали става въпрос за нещо незначително или от по-голям мащаб, те просто решават, че най-добрият начин да се справят с проблемите си е като обръщат внимание единствено на отрицателната им страна.

И макар доста често да са ми казвали, че гледам през „розови очила” мисля, че именно това ми помага,  защото, когато всичко в живота ти се провали и ти се иска да заспиш и никога повече да не се събудиш, никой няма да дойде, за да те спаси.

Ти си единственият човек способен да промени живота си, а единствения начин, чрез който можеш да го направиш е като спреш да търсиш отрицателните страни на всичко и просто да погледнеш на нещата от положителната им страна.

Приготвила съм ти няколко причини, които се надявам да ти докажат, че животът, който водят оптимистите е много по-успешен, а и вкрайна сметка изпълнен с доста повече положителни емоции от този на останалите.

 

1. Оптимистите привличат повече вниманието на околните. Като цяло повечето от нас инстинктивно предпочитат да общуват с позитивно настроени и дружелюбни хора. Те сякаш изкарват доброто у нас и ни карат да погледнем на света по коренно различен начин. От друга страна, негативно настроените хора единствено ни натоварват с непрестанното си мърморене и в един момент ние осъзнаваме, че всъщност не печелим нищо полезно от общуването с тях.

 

2. Оптимистите са уверени в себе си дори когато се провалят, по простата причина, че те не приемат провала като края на живота си, а като начин да разберат какви грешки са допуснали. Оптимистът не се съсредоточава върху това дали ще се провали или не, а върху това как да спечели. Именно поради това той постига всяка цел, която си постави.

 

3. Оптимистите насочват вниманието си върху всяка предложена възможност и се стараят да се възползват максимално от нея. Те поемат рискове знаейки, че без тях пътят към усъвършенстване е невъзможен. Затова и ако песимистите плавно се движат по течението, то оптимистите успяват да покорят и невъзможното.

 

4. Последната и според мен най-съществена причина поради която си заслужава да бъдем оптимисти, е това, че те приемат всяка ситуация по начина, който е най-изгоден за тях. Те се съсредоточават единствено върху положителната страна на живота. Радват се дори на най-малките неща, непозволявайки на негативните емоции да ги завладеят и именно това ги прави различни от останалите.

 

 

WishBOX - Мечти в действие!