Вход8 съвета как да учим по-ефективно към края на срокаПубликувано на: 30.01.2014

Автор: Десислава Докина

 

Отново е това кошмарно време на годината – Краят на срока!

 

Трябва да сме по-мобилизирани от всякога... а се чувстваме в такава безизходица. Контролни, изпитвания, домашни... и едновременно с това има толкова по-интересни занимания, които са на път да ни изкушат, защото вече не се издържа. И ти ли се намираш в подобна ситуация? Какво съвпадение!

 

Тъй като два пъти годишно се чувствам по този начин се замислих има ли разни трикчета, които помагат, за да дадем всичко от себе си, да постигнем желаните резултати и след това с чиста съвест и пълна отдаденост, заслужено да се отдадем на нещо приятно.

 

Ученето, безспорно, е полезно, макар на моменти да не е приятно. Поради тази причина нека не се замисляме как да се скътаем, защото хабим ценно време и усилия, които можем да използваме, за да се справим с изпитите по по-лесен и бърз начин, като се забавляваме междувременно.

 

Виж по-долу моите съвети... ако ти имаш по-добри и „работещи” идеи, с които можем да превърнем ученето в по-приятно занимание, дай жокер като коментираш по-долу :)

 

1. Прави си план за деня, в който най-важното е да си поставяш реално постижими и конкретни цели в зависимост от времето, с което разполагаш. След като ги постигнеш, задължително се възнагради... аз в повечето случаи се стимулирам с качествено релаксиране – готино филмче, малко танци, слушане на любимата музика, гимнастика, разговор с приятелка, кратка разходка на чист въздух...позволи си нещо, което обичаш да правиш, но едва след като си изпълнил мисията за деня ;)

 

2. Ако не си по задаването на цели, защото влагаш максималните усилия и време, с които разполагаш и симпатизираш на максимата на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече”, то тогава ти предлагам просто да разнообразяваш ученето с кратки почивки, в които да почиваш на бързи обороти. Пусни си релаксиращата песен или надъхваща в зависимост от настроението, почерпи се с освежаваща напитка (чайче с лимонче и медче, мляко с какао, кафе, фреш)... дори докато си ги приготвяш ще забравиш за малко за уроците. Можеш и просто да отвориш прозореца и да фокусираш вниманието си в нещо странично. Веднага ще почувстваш, че след моментното отърсване от ученето запомняш повече и си по-съсредоточен.

 

3. Използвайте техниката Фейнман

 

Не си я чувал? И аз не бях до скоро, но вече я прилагам за всеки изпит и действа безотказно.

 

За да я приложиш ти трябват само: лист, химикал и 20-на минути. След което обясни сам на себе си (или на някой близък, съквартирант, котката) това, за което учиш, но като на човек, който си няма идея за какво иде реч. Използвай рисунки, схеми, метафори, сравнения и аналогии.  Или както е казал един мъдрец преди много години: „Най-добре можеш да овладееш едно изкуство, като го преподаваш”. А щом в главата ти всичко е подредено и свързано с нещата, които знаеш, вече няма нужда и от учене

 

4. иии практика!

 

Едно от нещата, които са най-важни за усвояването на ново знание, е прилагането му. Особено що се отнася за неща, които трябва да знаем 1:1 тази техника ще бъде незаменима. Състои се в това да си подготвиш тестове или въпроси по това, което се опитваш да научиш. Докато четеш материята от учебника на страничен лист си напиши няколко въпроси, които се отнасят до най-важното. Най-приложимо е при запомнянето на фактологически данни по история :) След това се подложи на тези тестове. За нула време знанието ще бъде затвърдено и достъпно веднага. Може да се подлагаш на теста толкова пъти, колкото считаш за важно.

 

5. Организирай си по-специално събитие за последния ден на изпитната сесия/учебната сесия. Така ще има какво да очакваш и ще бъдеш стимулиран да покажеш най-доброто от себе си. Може да бъде вечеря с любим човек, посещаване на комедийна театрална постановка, кино, екскурзия ... имаш опция, тук не се нуждаеш от съвети, сигурна съм

 

Какво да НЕ правиш?

 

Правила съм изброените по-долу грешки и не водят до нищо добро, затова:

 

6. Избягвай да качваш снимки във Фейсбук, или да пишеш разни коментари... това ще те кара през 5 минути да презареждаш страницата, за да видиш дали някой не е коментирал или харесал поста/снимката ти. По този начин губиш ценно време и не мобилизираш енергията си около нещо, което си струва

 

7. Не пропилявай времето си през деня с какви ли не странични занимания и не прекарвай безсънни нощи, за да наваксаш с ученето. Има хора, които са продуктивни през нощта, съгласна съм... но не бива да се подценяват ползите от добрия и качествен сън. Спането е нещо изключително важно за усвояването на знание и пропускането му, е много лоша идея. Научно доказано е, че по време на сън наученото става част от системата спомени.  В същото време недоспиването е силно свързано с по-лоша памет, по-ниска концентрация и изобщо все неща, които не искате да ви се случат.

 

8. Най-практикувания, но и най-безполезния начин на учене – този на безкрайното четене и зубрене - НЕ е ефективен. Той е безполезен и трудоемък, затова вниквай в нещата, които четеш, за да ти се отблагодари знанието след време :)

 

 

Моята логика за това защо често подготвянето на домашните и ученето на уроците се свързват с толкова негативни емоции е, защото никой не ни учи как да учим правилно.  Подготовката за изпитите изобщо не е нужно да бъде тежка, сложна, времеемка и дори може да бъде приятна. Стига да си я направим такава.

 

Ако нито една от споделените от мен идеи не ти се струва полезна, замисли се за свои начин за справяне с изпитите...и училището ще престане да бъде трудност!

  

Ти можеш! Успех!

 

WishBOX - Мечти в действие!