ВходКакво представлява всъщност българското народно творчество?Публикувано на: 10.07.2015

Автор: Цвети Петкова

 

Повечето приказки, които баба ти е разказвала за да заспиш като малък, и пословиците и поговорките, които нашите родители непрекъснато ни повтарят преди да направим някоя глупост или след това, са една голяма част от българското народно творчество през вековете, което се е запазило и до наши дни.

Приказките, които ни разказват  обикновено са измислица, но съдържат в себе си поука и мъдрост. Битовите приказки, тези, които не са със фентъзи елемент са за живота на хората, техните чувства и преживявания и уроците, които са научили. А вълшебните са онези, които ни вдъхват малко надежда и ни карат да се засмеем и да се откъснем от ежедневието.

 

Поговорките и пословиците са изразите в които обикновено има рима. Те съдържат мъдростта на народа. Това, което са научили за живота през годините. Разбира се, някои са много изменени във времето или вече са наистина остаряли и неприложими във нашето време, но те си остават част от творчеството на нашия народ.

 

Легендите на българите най-често са свързани с битовото и как реалността и измислиците се преплитат в едно. Те описват суеверията и вярванията на народа от различните краища на България. Свързани са с различни богове или свръхестествени същества, като самодиви и демони.

 

А общото между всички предания, които ни разказват и са част от историята на нашият народ е, че те са доказателството за будното мислене на хората, дори и през най-тежките времена от нашата вековна история.

Tук, може да видиш какво мислят твоите връзстници за поговорките. 

 

Източник: https://bg.wikipedia.org/

 

WishBOX - Мечти в действие!