ВходБалетният стил, завладял американските и европейски сцени, е достъпен това лято за малките танцьори в СофияПубликувано на: 08.07.2015

Подбрал: Съни Димитрова

 

Мисията на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” е да развива танцовото изкуство в България и неговото място в българската култура и общество. Срещайки ги със световен професионален опит чрез танцови програми и с чужди преподаватели в България, и стипендии за участие в американски танцови програми, фондацията подпомага развитието на българските танцьори.

 

"Танцово изкуство - Илиев" работи, за да насърчи и подкрепи пълноценното участие на децата, включително и деца в риск, в обществения живот, като използва потенциала на танцовото изкуство за социално-образователни инициативи.

 

Фондацията реализира собствени танцови продукции с явна българска идентичност, които не само да обогатят съвременното танцово изкуство в България, но и да го направят известно в чужбина.

 

 

Точно преди началото на учебната година, като част от интензивната танцова програма за напреднали танцьори „Лятна танцова работилница DanceIt 2015“, фондация „Танцово изкуство – Илиев“ ще предложи и балетен курс в стил Баланшин за деца. В продължение на две седмици, всеки ден лъчезарната и талантлива балерина Николина Карагеоргиева ще преподава клас на най-малките. След него ще има клас по техника за средно-напредналите балетисти и клас за репертоар. 

 

Слънчева и лъчезарна, винаги внимателна и усмихната, Николина Карагеоргиева действа като магнит на децата. Николина е завършила с отличие Националното Училище за Танцово Изкуство – София, където е учила с Лиляна Драгулева и Фани Чернева. Тя има и бакалавърска степен по „Балетна педагогика“ от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

През 2008 г. се включва в първото издание на DanceIt! – интензивната пролетна програма на фондация „Танцово изкуство - Илиев“ и е един от първите спечелили пълна стипендия за обучение в САЩ, което я отвежда в интензивните летни курсове на Ballet Chicago. В резултат на представянето си там тя е поканена да продължи обучението си в целогодишната програма на балета и да танцува в трупата му. До края на 2009 г. Николина учи и работи в Ballet Chicago, след което се присъединява към трупата на „Balletto del sud“ - частна балетна компания в Италия, където остава до края на 2012 г.

 

 

В момента Николина е директор на детската програма „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство - Илиев“ и балетен педагог в студио „Odette”. Танцувала е и в авторските спектакли на Петър Илиев „Клик“ (2013) и „Лястовичи полет“ (2014). Николина е участвала в множество конкурси и е носител на редица награди и дипломи, като най-престижните от тях са: 4-то място на Международен Балетен Конкурс в Ница - Франция - 2006; Финалист на 12-та Национална Среща на Млади Балетни Изпълнители „Анастас Петров” - 2008, Диплом за участие в Международна балетна академия - Варна 2002-2007, Дипломи за участие в „DanceIt!” 2008, 2010, 2011 и 2012.

Като ученичка в НУТИ, Николина е танцувала в „Дон Кихот“, „Жизел“ и „Лебедово езеро“ на Софийска Опера и Балет, и е участвала като гост изпълнител на танцови фестивали в Kипър и Франкфурт - Германия. В „Balletto del sud“ тя изиграва Фея Люляк в „Спящата красавица“ и Дойката на Жулиета в „Ромео и Жулиета“, както и солови роли в „Кармина Бурана“, „Федра“, „Шехерезада“, „Кармен“, „Травиата“ и др.

 

 

За да завиш участие в интензивния балетен курс в стил „Баланшин“ и да се запознаеш с подробности, посети http://ilievdance.org/program/dance-it-summer-intensive-2015/ и изпрати заявка за участие. Таксата за начинаещите е 80 лева, a 160 лева - за средно-напредналите танцьори. 

 

 

За повече контакти:

Гергана Мей, Връзки с обществеността, Фондация „Танцово изкуство – Илиев“

ilievdance@gmail.com

Милена Дянкова, изпълнителен директор, Фондация „Танцово изкуство – Илиев“

milena@ilievdance.org, 0888 864 973; 0899 430 120

 

WishBOX - Мечти в действие!