ВходПисмата на известните .. Джон СтайнбекПубликувано на: 07.07.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Джон Стайнбек е носител на Нобелова награда за литература през 1962 г. и наградата на Пулицър (престижна американска награда за журналистика). Едни от най-известните му творби са “За мишките и хората”,  “На изток от рая” и “Гроздовете на гнева”, като последният е считан за класика на 20-ти век. 

 

През ноември, 1958 г. той получава писмо от по-големия си син, Том, който учи в пансионно училище. В писмото тийнейджърът говори за Сюзън, младо момиче в което се е влюбил. Стайнбек отговаря още същия ден. Ето и неговият прекрасен бащински съвет:

 

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Аз ще отговоря използвайки моята гледна точка, а Илейн от нейна.

Първо – ти си влюбен – това е добре – това може би е най-доброто нещо което може да се случи на някого.  Не позволявай на никого да умаловажи това.

Второ – има няколко вида любов. Единият  е егоистично, подло, ненаситно  чувство, което използва любовта  за собствена изгода. Това е развален и рушащ вид любов. Другият вид изважда всичко добро в теб – доброта и деликатност, и уважение – не само социално уважение и обноски,  но онова уважение, което позволява да приемеш човек като единствен, уникален и важен. Първият вид любов може да те направи уязвим, слаб и незначителен, но вторият може да ти вдъхне сила, кураж и добрина и дори мъдрост, за които не си подозирал, че притежаваш.

 

 

Ти казваш, че това не е мимолетно привличане. Ако чувствата ти са дълбоки – разбира се, че не е мимолетно.

Но не смятам, че ме питаш как се чувстваш. Ти сам знаеш най-добре. Това с което искаше да ти помогна, е какво да правиш с тази любов – и аз ще ти кажа.

Гордей се с нея, бъди щастлив и благодарен.

Най-доброто и най-красивото е самата същност на любовта. Позволи й да те изпълни.

 

Ако обичаш някого, няма как да се нараниш ако му признаеш. Обаче трябва да помниш, че някои хора са много срамежливи и трябва да го имаш в предвид.  

Момичетата си имат техен начин да познаят и разберат, че ги харесваш, но те просто искат и да го чуят.

Понякога се случва така, че това което чувстваш и даваш не го получаваш в замяна. Но това не те прави по-малко значим или добър.

Последно, знам как се чувстваш, защото и аз изпитвам такова чувство. Радвам се, че можеш да усетиш любовта.

 

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла. Илейн ще подготви всичко, това е в нейната област и тя ще се радва да помогне. Тя също познава любовта и може би ще ти помогне повече отколкото аз бих могъл.

И не се притеснявай, че можеш да изгубиш. Ако е правилно, ще се случи – не бива да бързаш. Нищо добро не ще избяга.

 

С любов,

Татко

 

 

Източник: http://www.lettersofnote.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!