ВходСедем книги, които всеки българин трябва да прочетеПубликувано на: 04.07.2015

Автор: Стоян Иванов

 

Стотици заглавия на романи, разкази, стихотворения, пътеписи и още много литературни жанрове се помнят и до ден днешен и все още се харесват на българската младеж. Литературата е изкуство, а тя самата като такова има две роли - да ни забавлява и да ни накара да се замислим - сами за себе си. Ето няколко заглавия, които сами по себе си говорят, и които все още завладяват сърцата и умовете на читателите от всички възрасти и до днес.

 

"История славянобългарска" – Паисий Хилендарски

 

В далечната 1762 г., когато българите са били под политическо - османско робство и не е имало такова нещо като "България" на картата, а самите наши прадеди са се гърчели и не са оценявали всичко това, което България таи в своето минало. Не са знаели с какво родно да се гордеят, а са се възхищавали на гръцката история, един монах , пътуващ из Европа, решава да събере материали за нашата история - да покаже на нас самите, че ние не сме утайка,че и ние също имаме какво да държи нашите челá високо вдигнати. "Защо ти, неразумни юроде, се срамиш да се наречеш българин?" - това изречение поставя началото на книгата, която и до ден днешен е един от най - важните поводи за гордост у нашия народ.

 

 

"Под игото" – Иван Вазов

 

Това е книгата, която може би най - силно се е докоснала до всеки българин. Обладан от мъка и носталгия, Иван Вазов решава да опише каква е била подготовката за Априлското въстание, за чувствата на българите и желанието тиранията вече да отмести своя черен воал от техните будни съзнания. Разказва също за хиляда и едната емоции, за героичните прояви на десетки наши сънародници и съчетава в себе си исторически събития и факти, любов, много приключения и още десетки неща, запалващи искрите на родолюбието и факлите на националната гордост и самочувствие. 

 

 

"Бай Ганьо" – Алеко Константинов

 

В това литературно произведение Алеко Константинов описва пътешествието на един българин по света след Освобождението, както и това какво се случва в неговата собствена страна. С други думи писателят е описал българѝята, негативните черти, които по рождение всеки един наш сънародник носи у себе си. Разбира се не с цел да бъдем изложени и осмяни от останалите народи, а сами да разберем в какво бъркаме. Повечето от въпросите, които Константинов оставя вплетени между редовете са актуални и до ден днешен.

 

 

"Време разделно" – Антон Дончев

 

Това е една наистина трудна и тежка за възприемане книга, заради огромният брой жестокости и зверства извършвани към българите по време на османското иго. Антон Дончев разказва за силната българска воля и непоклатим дух, за решителността, постоянството, личният избор, дискриминацията и опитите за пречупването на цялата българска нация.Желанието на османците да потурчат или избият нашите предшественици, живеели през тези напоени с агония и робство години. 

 

"Немили - недраги" – Иван Вазов

 

Както самото заглавие подсказва, българските хъшове, отказали се от всякакви блага- имане, дом, семейство, за да заминат в чужбина и да се борят за свободата на Майка България, са немили - недраги никому. Един от най - видните ни възрожденски поети, а именно всепознатият Иван Вазов, описва какво е да си хъш и че е необходима изключителна храброст и смелост. Изтъква всичките тези лишения, които всеки един човек избрал тази бежанска съдба е принуден да търпи, тези безброй трудности, с които е длъжен да се сблъска. Рисува с думи изображението на този героизъм и воля, които един хъш носи вътре в себе си.

 

 

"До Чикаго и назад" – Алеко Константинов

 

В този свой пътепис, Алеко Константинов разказва за своето пътешествие до така наречения "Нов свят", а именно - Северна Америка. Споделя с читателите това, което е видял по света, начинът на живот на другите народи, техните навици, взаимоотношения, какъв е обликът на техните градове. Изразява пред нас също така какво го е впечатлило в Европа и къде се коренят разликите между нашата страна и това, което той е съзрял с очите си във Франция, Австрия, Съединените щати и още държави. 

 

7. "Българи от старо време" – Любен Каравелов

 

Това е последната възрожденска родна класика, с която ще те запозная. Любен Каравелов разказва за невъзможната любов на двама младежи, чиято сватба бива уговорена и отменена след конфликт, възникнал между бащите на двамата млади залюбили се -  Лила и Павлин. Павлин взема решението да открадне любимата си и да се ожени за нея, но след като баща и го хваща, той бива изпратен в затвора. За да бъдат оттеглени всички тези обвинения, че е крадец, лъжец и мошеник, алчният родител на Лила иска пет хиляди. Сделката бива сключена, но въпреки това бащата на младата мома решава, че тя трябва да бъде изпратена в манастир, за да не е вече близо до своя възлюбен, но за късмет успява да бъде спасена навреме, а след това женитбата и с Павлин се устройва. Бащата на девойката претендира, че съжалява за стореното и връща парите, но прави всичко с цел да се възползва от любезността на бащата на своя зет.

 

 

Литературните заглавия, които светят като безброй звезди в нощта, не само в нашата страна, а в световната литература, са стотици, дори хиляди.  Надявам се да ти е било интересно! Отдавай повече време на четенето, защото книгите обогатяват знанията на всеки човек. Дори от една детска книжка сме способни да се научим на нещичко.

 

WishBOX - Мечти в действие!