ВходКакво се случва по време на курсовете на WishBOX и защо си струва да ги пробвашПубликувано на: 02.07.2015

Преди две седмици приключи второто издание на тримесечния курс по професионално ориентиране “Аз и моят път”, организиран от WishBOX! 22 ученика от 16 софийски гимназии си тръгнаха вдъхновени и готови да преследват целите си с новите знания и умения, които придобиха. 7 от тях участваха в курса с пълни стипендии. Следващата ни среща ще е по време на летния ни лагер през месец август. Запиши се! :)

 

Какво правихме по време на курса?

 

Пътешествието ни започна на 18-ти април на “космически кораб”, на който ние – последните, призвани представители на човешката раса пътувахме, за да стигнем до нова планета и да спасим човешката раса. Чрез игри, визуализации, тестове и интервюта в групи изследвахме нашите силни страни, умения, таланти и интереси, а по време на целия курс развивахме уменията си за работа в екип, ефективно общуване, рефлексия и даване на обратна връзка. 

 

Кари и Елица от “Пътят на мечтите” пък ни помогнаха да изградим нашата визия за бъдещето - как искаме да живеем и какво бихме искали да работим.  Научихме, че мечтаната професия е комбинация от това, което искаме да даваме, да получаваме, да учим и да прежияваме. Размишлявахме кои са тези неща за нас самите. “Изхвърлихме” нашите стереотипи, ограничения и фалшиви вярвания, които ни пречат да постигнем целите си. Настроихме се  за успех и усвоихме стойката, чрез която всички цели се постигат.

 

 

След като изследвахме кои сме и си помислихме какво искаме за себе си, логично бе да разберем какви са възможностите, които светът ни предлага.

 

Направихме първите си стъпки към необятната тема за пазара на труда като влезнахме в роля на HR експерти. В екипи се подготвихме за участието си в конференция по кариерното ориентиране, на която запознахме публиката с важни теми за пазара на труда: какво е характерно за пазара на труда; умения, които се търсят; професиите на бъдещето.

 

Срещнахме се и с Дарина Пенева от Stanton Chase - експерт в областта на човешките ресурси, която ни разказа какво се случва в кухнята на професията.

 

 

Следващата седмица се изстреляхме директно в ефир. На гости ни бе Жюстин Томс отABC Design & Communication - експерт в областта на онлайн маркетинга, а ние трябваше да подготвим предаване за популярно телевизионно ток шоу за тийнейджъри.

 

Влезнахме в роли на експерти в различни области (режиьор, сценаристи, водещи, специалисти маркетинг и реклама, вътрешен дизайн, Репортер и оператор, и др.) Създадохме нова младежка рубрика “Звести сред нас”, в кояти Жюстин участва и която ще остане в историята на телевизията. ;)

 

Срещнахме се и с фотографа на списание “Осем” - Добрин Кашавелов, със супер вдъхновяващия социален предприемач и културулог - Надя Савова от Хлебни къщи, както и Христо и Димитрина - одитори от Ernst & Young.

 

 

Гостите ни разказаха за своите път и професи, дадода ни ценни съвети и ни накраха да се замислим за начина на живот и работа, който водят професионалистите в различни области.

 

Срещнахме се и се със студенти от България, Германия и САЩ, както и с образователен експерт от Edlanta. Разбрахме, че образованието не е самоцел и механичен избор, а логична и осъзната стъпка, която да ни подготвя добре за желаната от нас реализация.

 

Направихме изложба-колажи в парка: “Светът на професиите”, след като 2 седмици нашите курсисти проучваха самостоятелно професии и организираха срещи с ментори.

 

Накрая си направихме и професионален тест Икарес за избор на специалност, а на гости ни беше и кариерен консултант от Elemark.

 

Дани Тодорова - учител, завършил програмата на "Заедно в час" ни помогна да усвоим по забавен и интересен начин умения за писане на CV, мотивационно писмо и представяне на интервю - чрез групови и индивидуални задачи, ролеви игри и казуси.

 

Преди да си кажем “До нови срещи”, си поставихме SMART цели и си направихме план за тяхното реализиране, така че да сме сигурни, че пътешествието ще продължи и занапред.

 

Какво казват участниците в нашия курс, може да видите в това видео, монтирано от еди от нашите курсисти!

 

 


АКО ИСКАТЕ ДА ИЗМИНЕТЕ И ВИЕ ТОЗИ ПЪТ, ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ НИ ЛЕТЕН ЛАГЕР ПО ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ.