Вход20 неща, които трябва да разбереш преди да навършиш двайсет годиниПубликувано на: 30.06.2015

Подбрал: Лиза Млечкова

 

Като малка постоянно мечтаех да настъпи моментът, в който ще порасна и ще мога да обикалям улиците по тъмно, защото винаги съм смятала, че нощното време носи със себе си някаква тайнственост. Предполагам и ти си копнеел за някои, на пръв вид, напълно незначителни неща, които ще можеш да правиш, когато пораснеш.  С времето, обаче, те сякаш започват да губят смисъла си и ти спираш да им обръщаш внимание. Точно това е и грешката на повечето от нас.

В продължение на целия ни живот, ние се стремим да преоткрием себе си. Поради тази причина, много от нас пътешестват, стараят се да общуват с възможно повече хора и отделят голяма част от времето си върху собственото си усъвършенстване. За жалост, времето ни е ограничено и понякога в стремежа си да го използваме пълноценно, се получава точно обратното. Така че, нека отново ти припомня някои неща, които може би вече си чувал, но все пак, по някаква странна причина, продължаваш да забравяш. 

 

1. Разбери какво разваля настроението ти. Важно е да знаеш какво те ядосва, за да вземеш нужните мерки преди то да успее да провали деня ти.

 

 

2. Открий кои са нещата, които обичаш да правиш и се старай да им отделяш колкото се може повече време, защото в крайна сметка, именно те придават смисъл на живота ти.

 

3. Осъзнай какво искаш от една връзка. Ако искаш да бъдеш с някой, който ще ти бъде верен - окей, ако искаш да бъдеш с някой, който е добре изглеждащ - окей. Просто разбери какво искаш, за да не се окаже, че си си губил времето.

 

4. Разбери къде искаш да бъдеш след 5 години. Няма нужда да планираш абсолютно всичко, свързано с бъдещето си, но е добре да си поставиш някаква цел, защото мислите ни се превръщат в реалност.

 

5. Обърни повече внимание на недостатъците си и признавай грешките си. В твоя полза ще бъде да кажеш „Знам, че сгреших и съжалявам.” , отколкото да продължиш да бъдеш твърде самонадеян и инат.

 

6. Съсредоточи се върху силните си страни и се възползвай от тях. Всеки е добър в нещо различно, така че не се отчайвай, ако все още не си открил призванието си.

 

7. Намери онези неща, които те карат да се чувстваш добре относно теб самия. Може би ти допада да посещаваш фитнес залата, да лакираш ноктите си, или пък да изричаш на глас нещата, за които си благодарен. Каквото и да е това нещо, прави го често. 

 

 

8. Разбери кои са най-добрите ти приятели, приятелите, с които обичаш да се забавляваш и онези, с които просто ти е приятно да общуваш. 

 

9. Открий от какво се нуждае тялото ти. Ако имаш нужда от повече сън, легни си по-рано. Ако чувстваш, че трябва да посетиш доктор, направи го. Грижи се за себе си. Животът ти е достатъчно натоварен, няма нужда да прибавяш към това и влошаването на здравето си.

 

10. Знай кога е време да отделиш време за себе си, да спреш да казваш „да” на всеки и просто да се отпуснеш за момент. Крайно време е да проумееш, че няма никой по-важен от теб самия в живота ти.

 

11. Прецени кога е твой ред да слушаш. Не напразно са ти дадени две уши и само една уста.

 

12. Разбери кога да се застъпиш за това, в което вярваш и смяташ за правилно. Ако не си съгласен с нещо, просто изрази своята гледна точка. По този начин не само може да научиш на нещо ново останалите, но и ти самият ще се научиш да бъдеш независим.

 

13. Проумей, че когато правиш нещо добро, не само помагаш на някого в нужда, но и ти самият се изпълваш с позитивни емоции. Има толкова много хора и животни, които се нуждаят от помощта ни. Така че, спри да чакаш подходящия момент и направи нещо добро още сега. Бонус: ще се чувстваш страхотно след това.

 

14. Открий в какво вярваш. Дори и да не вярваш в религията, се чувствай спокоен да кажеш „Аз съм атеист”, но ако не си сигурен и до някаква степен мислиш, че може би съществува нещо, просто признай, че си агностик.

 

 

15. Разбери какви са ценностите ти. Да кажем, когато започнеш да упражняваш честността си, ще забележиш, че започваш да казваш все по-малко „бели лъжи”.

 

16. Научи възможно повече неща за семейството си. Някога питал ли си баба си как се е запознала с дядо ти или каква е искала да бъде майка ти като малка? Ако отговорът ти е "не", то сега е иделният момент да го направиш. 

 

17. Умей да приемаш и да даваш, но се старай да спазваш някакъв баланс, защото е страхотно да правиш неща за останалите, но в крайна сметка, не трябва да забравяш и за себе си.

 

18. Осъзнай кога е време да помолиш за помощ. Тук става въпрос за превъзмогването на гордостта ти при искането на помощ. Независимо от какво се нуждаеш, не се страхувай да използваш помощта на другите и ще се учудиш колко много врати ще ти се отворят.

 

 

19. Прецени кога да спестяваш и кога да харчиш. Спестявяй парите си, ако сметнеш за нужно, но в същото време знай кога е време да се поглезиш, дори и да е с нещо малко.

 

20. Разбери, че няма никой друг като теб. Накарай това да придобие значение и разбери, че ти си уникален и никой не би могъл да те замени.

 

Източник: http://thoughtcatalog.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!