ВходГейши мъже, или как професията стана изкуствоПубликувано на: 27.06.2015

Автор: Ивелина Добрева


Ще използвам почивния съботен ден, за да те пренеса в света на източната култура и да те въведа в японското изкуство на човека артист, по-познат като “гейша”.  Няма как да не си чувал за тях. Ще ги познаеш по белите лица, контрастното червено червило и цветните им кимона. Техните изискани прически също създават впечатление.

При тях оформянето на косата има и символно значение, не го правят само от  суета.  Например гейша “чирак” трябва да носи  точно определена прическа, по която да се разпознава.  А раздялата с девствеността – повратна точка в живота на гейшата  - също се бележи със строго определена форма на косата. Тук е момента да ти кажа, че ако не си гледал или чел “Мемоарите на една гейша” е време да го направиш, за да се запознаеш отблизо с живота на личност, създадена да бъде изкуство.

 

Звучи шокиращо обаче първите стъпки в изкуството да бъдеш гейша са направени от мъже. Още преди появата на първата “жена на изкуствата”, оригиналният японски гейша е бил мъж и неговата цел е била да забавлява.

 

 

 

Кои са били тези странни мъже?

 

Мъжете гейши, или още наричани тайкомочи, са били японски шегаджии, които придружавали феодалните владетели на Япония. Те се появяват още през далечния 13 век в Япония. Тези мъже били експерти по чайните церемонии и изключителни артисти, които не само забавлявали своите владетели, но често и ги съветвали. Постепенно те станали известни и със своите умения за разказване на различни истории, вицове и шеги.

Колкото и странно да звучи, тези шегаджии започнали  да играят  важна роля в съветването за военни действия, стратегии и дори се биели рамо до рамо с владетелите в битката.

В общи линии, тайкомочите били хора за всичко. Имаш нужда от компания? – Тайкомочи. Искаш някой да се бие на фронта вместо теб? – Тайкомочи. Пие ти се чай? Искаш да послушаш музика? Или виц? Любовен съвет? Кои числа са печеливши от тотото? Тайкомочи ще ти помогне и ще свърши цялата работа вместо теб. Тези мъже се радвали на изключителна слава за цели четири века. После обаче жената се намесва.

 

Промяната

 

17 век донася ерата на мира, а заедно с това  прави тайкомочите безполезни. Вече не са били нужни за военни съвети или стратегии, следователно тези мъже трябвало да се специализират в друга сфера. И те избрали забавлението. Превърнали се  от хора за всичко в артисти и започнали да работят заедно с куртизантки. Постепенно основната им цел е станала да забавляват клиентите си с танци, пеене и свирене на различни инструменти.  Така се сдобили и с името “гейша”, което  буквално означава човек на изкуствата.

 

 

Жените се намесват

 

Един век по-късно се  появява и първата женска гейша, която буквално прави фурор. Тя била едновременно певица и танцьорка и жънела величествен успех. Погледнато реално, ако се замислиш е съвсем нормално да е толкова известна. Повечето хора, които били забавлявани от гейши, всъщност са мъже. Логично, един мъж би предпочел жена да му налива чая и да танцува пред него отколкото мъж.

И така все повече жени започнали да се занимават единствено с изкуството на гейшата, а мъжете постепенно се оттеглили от това си занимание. Мъжките гейши все по-рядко били канени на чайни церемонии или партита, а след време думата “гейша” започнала да се свързва само и единствено с жените. 

 

   Традицията се спазва

 

Когато чуят за гейша хората обикновено смятат техния начин на живот за отдавна забравен и погубен. Истината е, че в Япония и до днес  има жени гейши, които поддържат традициите живи. Още по-учудващо е, че съществува и  малка група тайкомочи, които все още напомнят за историята на оригиналния човек на изкуствата.

 

Източник: http://www.tofugu.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!