ВходКак повече от 300 души си тръгнаха вдъхновени от “Аз, ученикът”Публикувано на: 22.06.2015

Автор: Съни Димитрова

Снимки: Мирела Вавова

 

И тази година традиционното ни събитие за тийнейджъри „Аз, ученикът” мина неусетно. За мен беше изключително интересно, вдъхновяващо и мотивиращо.

 

Още в началото ни посрещнаха с торбички пълни с подаръци и всъщност целият ден от тук нататък беше един голям подарък за всички посетители.

 

В рамките на четири часа видяхме много млади, усмихнати и вдъхновяващи лектори, интересни клипчета и страхотни музикални изпълнения. В почивката между двата блока хапнахме, катерихме стени, разпъвахме палатки, гледахме как се 3Д принтира, танцувахме, писахме писма до себе си, снимахме се, разглеждахме образователни платформи и печелихме награди. Професионални организации ни консултираха за учене в чужбина и кандидатстване след 12-ти клас. За всичко това се бяха погрижили WishBOX, Уча.се, VIVACOM, Aladin Foods, Pirin Spring, Boulderland, Edlanta, Integral, Orange, AUBG, SolidFill, Националната скаутска организация, Трансформатори, Заедно в час. 

 

Програмата беше толкова пълна, че не оставаше време за всичко! А на всеки му се искаше да разгледа и пробва от всичко.

 

Но нека разкажа малко повече за основния фокус на събитието – лекторите, които разказаха своите истории от сцената и подканиха публиката да последва техните стъпки.

 

През цялото събитие ни забавляваха супер свежите водещи Марио и Ива. Самият Марио се превърна в една от атракциите на сцената с невероятното си бийт бокс изпълнение.

 

 

Програмата стартираха Олга и Сава, които ни представиха новите проекти на WishBOX – видео форматите “Аз, ученикът” и “ИзвънКласните”, както и предстоящия летен лагер по професионално ориентиране.

 

След тях излезе Марио Мишев, който още от училище бе започнал сайта Българска история. В момента, с много готин екип правят клипчета и изнасят уроци по родолюбие из страната. Марио ни напомни, че един от най-добрите начини да покажем любовта си към България е с малки жестове, като например да си хвърлим боклука в кошчето и да се усмихнем на някой на улицата. Много ни впечатли и с клипчето “Цветарка” - анимация по едноименното стихотворение на Христо Смирненски. 

 

 

След Марио, излезе Милка Стойчева от Благоевград, която бе събрала 30 000 лева, за да отиде на съзтезание по дебати със своя отбор. Отборът им жъне успехи в Истанбул, Сингапур и в САЩ, а междувременно съвсем сами успяват и да финансират пътните си разходи. Милка сподели, че част от пътя към упеха е да не си сваляш розовите очила, дори като пораснеш. Тя ни посъветва вместо да се дразним на възрастните, че толкова често ни казват “НЕ”, да се опитаме да ги променим и да заменим техните черни очила с нашите розови.

 

След това на сцената излезнаха хип-хоп преподавателките Ралица и Бубето, които ни удивиха със своите танцови умения, както и с историята си как в 11 клас са били в първия сезон на X-factor и как след много учене, тренировки, спечелени танцови стипендии за Лос Анджелис, сега правят това, което обичат в България, а именно да преподават танци. Те ни бяха подготвили и един доста изморителен урок по хип-хоп през почивката.

 

Даниела от Спортен Клуб 42 ни разказа за катеренето по скали и стени и след това ни покани отвън, за да изпробваме стената, която Boulderland бяха докарали. Страшничко си беше...

 

 

Руми Пенева от Обединени Идеи за България ни покани на форума “Идеите това сме ние”, който ще се проведе през септември. Там всеки може да се събере с екип и в рамките на три дни да избере тема и проблем, за който да измисли решение, а след това и да го реализира.

 

Роберто и Божидар спечелиха публиката още с първото си изпълнение на китара и кахон. Във втория блок, след продължително скандиране на “ОЩЕ!” от публиката, Роберто изпълни за пръв път пред публика своето авторско парче “Петък”.

 

Георги ни представи платформата VIVA Cognita, в която можеш да участваш в месечни състезания, както и да решаваш задачи по математика по много интерактивен и забавен начин.

 

През вторият блок на сцената излезе 15-годишния Мино Караджов, който разбуни страстите със своята презентация за различността. Прикани ни да не следваме сляпо модните тенденции, рекламите и групичките хора, а да бъдем повече себе си, без да се притесняваме от това.

 

 

Историята на Ангелина и Ивелина от Самоков бе за първата Икономическа конференция за младежи, която са организирали заедно със свои съученици. Те успяват да съберат ученици от цяла България, за да разискват темите “Младежката безработица” и “Производителността” и ни представиха някои от своите решения, като например повече информираност за възможностите за финансиране на млади предприемачи, часове по кариерно ориентиране и практическа насоченост на учебното съдържание от 10-ти клас нагоре. Накрая ни напомниха, че обикновено, когато считаме, че някой учител ни "тормози”, това е защото той вижда потенциала в нас и ни предизвиква да се развиваме.

 

Дени Михалева, която току що бе навършила 17 години, ни даде няколко полезни съвета за това как да се мотивираме повече. Например, да сме любопитни и да разнообразяваме ежедневието си, да четем, да си поставяме предизвиквателства и да се награждаваме, когато ги постигнем, да се съревноваме с другите, както и да си сътрудничим с тях, защото добрият екип винаги повишава мотивацията и те спасява в трудни моменти.

 

13-годишната Ива Ненова от Костинброд ни разказа как с много труд, усилия и справяйки се с доста трудности е организирала концерт за деца болни от онкологични заболявания. Беше поканила и една от изпълнителките подкрепили нейния кноцерт – Мирелка - която ни изпя песен на Анастейша.

  

Накрая на програмата, Дарин от Уча.се, доста удачно ни напомни, че когато станем на 80 и не сме сбъднали мечтите си, няма да ни е яко. Слава богу, ние сме точно в този момент от живота си, в който можем да предотвратим това да се случи. Затова... започнете да преследвате мечтите си още от днес! 

 

Ето и няколко коментара от нашите блогъри, които толкова бяха погълнати от събитието, че искаха да му се насладят и да го изгледат цялото, вместо да пишат дълги материали. ;)

 

Ивелина Добрева: Беше забавно, радвам се, че успях да се срещна с екипа на WishBOX и “Aз, ученикът”! Бях изключително развълнувана от изпълнението на двете танцьорки и Роберто и Божидар. Радвам се, че успях да се срещна с толкова много хора, които споделят идеите и вижданията ми. Също така, бях приятно изненадана от щанда на WishBOX с техните писма до себе си. Това постави едно предизвикателство пред мен за постигане на целите ми.”

 

Цветелина Петкова: Организаторите и лекторите бяха се погрижили въобще да не ни е скучно докато слушаме това, което искаха да ни кажат. Всичко беше поднесено по един много интересен и разбираем за младото поколение начин. Младите хора трябва да знаят че има хора, които се интересуват от тях.

Събитието „Аз ученикът” беше едно от най-хубавите събития за ученици, на които съм ходила до сегa. Подбраните лектори тази година бяха изключително интересни и разнообразни в своите истории и виждания за света и за това как един ученик може да го промени. Но всички те внушаваха едно и също нещо в мен. Да не се предаваш, когато искаш да постигнеш нещо. Мисля че и това беше онова, което организаторите искаха и ние да разберем.”

 

Ива Ненова: „Събитието за мен беше едно уникално и незабравимо преживяване. Много хубави емоции. Мотивиращите истории на вдъхновяващите лектори, почивката с полезни работилници и торбичките с подаръци и храна - те допълваха всичко. Толкова много усмихнати и мотивирани хора на едно място,безкрайно щастлива съм,че бях част от това! Събитието, което си заслужава!”

 

Сиси Василева: „Беше доста мотивиращо. . вдъхнових се! Научих поуки. Видях нещата от друга гледна точка и съм още по-мотивирана да сбъдна всяка моя мечта по път, който ще трябва да измина с трудности. Младите трябва да се развиваме и да следваме своите мечти.. Наистина отидох и си тръгнах с усмивка. Ние трябва да променим бъдещето и да го направим едно по-добро място. Изключително вълнуващо събитие беше за мен.”

 

 

Очакваме ви отново догодина. А до тогава - вдъхновявайте се с нас! :)

 

 

WishBOX – Мечти в действие!