ВходMогат ли геймърите да спасят света?Публикувано на: 29.01.2014

Автор: Тони Кунчев

 

С напредващите технологии все повече и повече деца, а и хора като цяло, прекарват време, въоръжени само с мишка и клавиатура, в търсене на приключения в безкрайния и всемогъщ свят на компютърните игри. Самият аз израстнах в поколението на прехода – прехода от игралната площадка към екрана, от въображаемите или дървени мечове и саби към виртуалните такива.

 

Сигурен съм, че ти е познато. Предполагам, че също ти е познат начина, по който родителите ти реагират или са реагирали, когато си прекарвал повечко време на стола, вперил жаден поглед в екрана. Понеже родителите ни не са имали допир до подобни завладяващи светове, конфликтите са неизбежни. И са прави, че да се прекалява с игрите не е хубаво, че трябва да се грижим за физическото си здраве, че не трябва да изоставаме със задълженията си за сметка на забавлението. Но множеството безспорни ползи от гейминга някак си винаги остават забравени и потъпкани.

 

Докато някои хора са притеснени от популярността на видеоигрите, специалистката по когнитивни науки Дафни Бавелиър твърди, че геймингът в умерени количества е много по-полезен, отколкото предполагаме – дори ако целта на играта е да застреляш противника.

 

В лабораторията си, Бавелиър и екипът й измерват влиянието на игрането върху мозъка. Майките ни ни заплашваха с увредено зрение, а всъщност се оказва, че играенето на видео игри между 5 и 15 часа седмично е свързано не само с по-добро зрение, а и с възможността да се забележат повече детайли в претрупани образи.

 

Друга често срещана критика гласи, че геймингът причинява проблеми с вниманието. Данните на Бавелиър обаче показват, че геймърите са по-добри в следенето на обекти около тях – докато обикновеният човек може да следи 3 обекта ефективно, геймърите могат да следят 6 или 7, както и да правят няколко неща едновременно по-добре.

 

Научи още от TED лекцията на Бавелиър:  

 

 

 

Но ползите от гейминга може би далеч надвишават подобреното зрение и рефлекси. Според дизайнерът на видео игри Джейн МакГонигъл, геймърите могат да използват своите геймърски супер сили, за да направят света по-добър.

 

Тя дава за пример популярната игра World of Warcraft, която сплотява хиляди хора по света и им дава възможност да бъдат герои и да постигат цели заедно. Според нея по подобен начин, с помощта на игрите, хората по света могат да бъдат обединени, за да решават рални проблеми като промяната на климата, военни конфликти, бедност.

 

Презентацията на Джейн е супер готина и ти препоръчвам да я гледаш. 

 

  

 

 

Бавелиър и МакГонигъл не са сами в мисията си да променят мнението за гейминга. Множество лектори на TED Talks вече са подвигнали въпроса, изтъквайки ползите на видеоигрите в изграждането на децата, в развитието на мозъка, дори в лечението на определени състояния. Нека не забравяме и факта, че състезанията и турнирите по видео игри бележат впечатляващ ръст откъм популярност и участие с всяка изминала година. Възможността човек да бъде професионален играч и да изкарва прехраната си с гейминг е по-голяма от всякога и расте бързо. Игрите са на път да се превърнат в нещо повече от игри, а именно - в електронни спортове. Бъдещата генерация спортисти е налице – минус допинг, плюс усмивка.

 

Гледай още готини презентации на тема гейминг!: TED.com

 

 

WishBOX - Мечти в действие!