ВходКакво търсят работодателите в своите работници?Публикувано на: 19.06.2015

Автор: Ивелина ДобреваМай месец мина, а заедно с него хиляди ученици започват живота на възрастните. Дали ще продължиш с висше образование, или ще се занимаваш с нещо друго, намирането на работа е един от проблемите на зрелостниците. Понякога младежите нямат голям избор във вида работа, а често конкуренцията е голяма, затова трябва да си сигурен, че даваш всичко от себе си и се открояваш от тълпата желаещи позицията. Ето ти няколко важни неща, които работодателите със сигурност ще оценят и ще търсят през следващите години.

 

Компютърна грамотност

Със сигурност умения свързващи работа с компютър звучи елементарно, но е важно да можеш да работиш поне с пакета на Microsoft Office бързо и надеждно. Още повече, ако желаната позиция е в офис, работата с компютър е задължителна част от CV-то ти. Ако си помагал с разпространяването на информация за училище или някакво събитие в интернет, или имаш блог, това също е плюс.  Дори и работата ти да няма нищо общо с офис, в момента почти всички длъжности изискват някои основни компютърни познания. Недей да подценяваш това.

 

Трудов опит

Нелепо изглежда един току-що завършил 12 клас младеж да кандидатства за работа и да му откажат работното място, защото няма опит. Но всъщност в повечето случаи нещата стоят точно така. Това не значи, че можеш спокойно да мързелуваш и да казваш, че не е твоя вината. Вместо това се захвани с почасова работа или доброволчество. Със сигурност ще ти е от полза при кандидатстването за работа. Можеш да започнеш дори още преди да завършиш. Например ако искаш да се занимаваш с нещо свързано с компютри, поддръжката на съвсем обикновен сайт или дори доброволческо блогърство\влогърство може да е голям плюс при кандидатстване за работа. Чиракуването е важно и е начин да се запознаеш с бъдещата си работа от близо.

 

Други по-важни качества, които работодателите със сигурност търсят са аналитичните умения и адаптивност. Важно е да умееш да се справяш във кризисни ситуации и бързо да намираш решения на неочаквани проблеми.  Нужна ти е също и гъвкавост, за да можеш да се справяш с няколко задачи едновременно. Организирането и подреждането на приоритетите пък е неделима част от изискванията на работодателя. Нужно е да можеш да се справяш с определени срокове.  

 

Съветвам  те да се занимаваш с повече неща едновременно, независимо от какъв тип са. Работодателите се интересуват дори и от хобитата ти и как прекарваш свободното си време. Колкото повече неща имаш да включиш в CV-то си, толкова по-голям е шансът ти да получиш работата.  Не се срамувай да доказваш себе си и да показваш постиженията си, защото самочувствието е важно. Работодателят би повярвал в уменията и квалификацията, само ако кандидатът вярва в тях и демонстрира увереност в това, което може да предложи.

Успех!

 

Източници: http://www.independent.co.uk/ http://www.jobtiger.bg/

 

WishBOX - Мечти в действие!