ВходЗащо училището ме накара да напусна България?Публикувано на: 18.06.2015

Автор: Съни Димитрова

 

Получаваме доста интересни неща в нашата поща. Това малко текстче, което ти предстои да прочетеш, е от 16 годишно момиче, което предпочита да остане анонимно, но ни се представи като Мечтател Мечтател. В тези няколко реда ще откриеш нейната гледна точка за училището и страната ни. Навежда ли те на размисли?

 

"България. Това е моята мила родна страна. Една от най-красивите страни. Страна пълна с млади можещи хора, но искащи да я напуснат. Преди бях различна. За разлика от повечето млади хора, аз исках да остана в България. Исках да се развивам, работя и живея, не където и да е, а точно тук. Но и аз станах част от останалите. Искам да напусна България и знаете ли защо? Защото ми писна да виждам как с лъжи и измами всичко се постига, как успяват хората с връзки, а не можещите, как добрите хора остават неоценени.

Защо младите хора искат да напуснат България ли? Отговорът е съвсем прост. Всичко започва с училището – мястото, в което се изграждаме като хора и личности. Но какво ни дава то? – желание да напуснем България. Как да искам да остана в страна, където се стимулират преписвачите, където, ако имаш знания ти слагат етикет зубър или неудачник, харесва се голотата и циганията. Всички знаят Азис, но малко са хората знаещи Вазов и Ботев. На училище не се ходи с тетрадка и учебник, а с нож и електрошок.

Вече не е модерно да се яде, а да се пуши и краде. Защо ми е да уча, като мога да препиша? Защо да се притеснявам за матурите, като мога  за 50 лева да си купя отговорите? Вместо да се забранява, това едва ли не, се толерира. Всички си затварят очите, защото така е по-лесно. А резултат ли? Малко са изключенията, които не отговарят на тази характеристика. И тези изключения са далеч от България. На място, където не е странно, а хубаво да знаеш, където оценяват труда ти и ти се дава възможност за развитие.

 

Аз  съм едно 16 годишно момиче, почти нищо не видяло от света, но вече искащо да напусне България, търсейки по-добро място за живот някъде в чужбина. Аз имам своите мечти. Мечти за България.  Мечти да направим България такава, че да не се налага да я напускаме."

 


Истината през очите на децата на България. Единственото, което е нужно да направим е да отворим очите на всички други, но уви те толкова упорито са ги затворили, че и дори са ги залостили. 

 

WishBOX - Мечти в действие!