ВходЗаедно в час - Конференция образование за успеха на всяко детеПубликувано на: 15.06.2015

Автор: Съни Димитрова

Снимка:http://zaednovchas.bg/ и Цветина Бармова

 

В събота имах прекрасната възможност да присъствам на четвъртата поредна конференция на "Заедно в час" - Образование за успеха на всяко дете. Това беше първата ми конференция, но просто нямаше как да остана с по-добро впечатление от това. Знам, че доста хора не успяха да дойдат поради големия брой искащи, но затова пък съм ти приготвила прясна, прясна статийка като за начало съм ти приготвила интервю със създателката на "Заедно в час" - Евгения Пеева, а след това 5 малчугана ще развеселят деня ти. 

 

 

Първият ми въпрос е защо правите конференцията, тя е за четвърта поредна година, нали?

 

За четвърта година е да, от 2011. Всяка година целта ни малко се променя, но основната ни задача на тази конференция е да се научим от опита си, да извлечем кои са тези практики, кои са тези умения, кои са тези знания, които най-вече помагат на учениците да се развиват, да виждат смисъл в образованието, да се подобряват и какво помага на учителите да постигат успеха със своите ученици. Миналата година, когато направихме конференцията имаше наистина впечатляващи примери на успеха в класните стаи, но някак си останахме с впечатлението, че самите ученици не осъзнават колко много са постигнали. И затова преценихме, че за тази година е много важно те да са в центъра и те да са основните действащи лица. Те да са хората, които си поставят целите, които планират как ще ги направят, които проследяват как ще ги направят , за да могат накрая истински да си дадат сметка какво са научили и как точно то ще им помогне занапред.

 

Какво и е различното на тази конференция от миналата?

 

Най-вече с това, че учениците са в центъра. Те са водещи, те помагат с логистиката, те посрещат гостите, те водят работилниците, те споделят своя опит, своите трудности. Тази година мисля, че те положиха много усилия, за да се подготвят да бъдат тук и това, което виждам на сцената особено, защото все още сме в първата част на конференцията, е, че много по-уверени ми струват децата и много по- готови реално да споделят какво са научили, което означава, че наистина са осмислили своя опит и им е ясно как това ще им е полезно занапред.

 

 

А ще има ли още конференции в бъдеще?

 

Оо да, със сигурност ще има! Това е един от най-добрите начини да споделяме опита си, добрите практики, да получаваме обратна връзка един от друг, да се надъхваме взаимно, да се вдъхновяваме и да виждаме какво е възможно, защото включително и аз, която уж имам достъп до всички тези учители и класни стаи честно казано нещата, които бяха показани днес не съм имала възможност да ги видя през годината и да оценя всъщност колко бързо се развиват учениците, колко големи цели могат да си поставят и да постигат и колко отговорни могат да бъдат за собствения си успех.

 


Сега дойде време и за малчуганите, които въпреки че играеха и тичаха безспир по градинките на Американския колеж, ми отделиха минутка, две, за да им задам няколко въпроса. 

 

Какво те подтикна да дойдеш на конференцията?

 

Габи на 8 год.: Ами, госпожата ме покани, защото съм била на интервю. Тогава г-жа Мария от „Заедно в час” ни питаше разни въпроси и ние и отговаряхме за различни неща.

 

Алекс на 9 год.: Накара ме да дойда госпожата, защото аз много я подкрепям и не исках да я изложа.

 

Георги на 8 год.: Мислех, че ще е весело.

 

Кристиян 8 год.: Накара ме да дойда любопитсвото ми относно заниманията по интереси – това, което беше целта на нашия клас.

 

Димитър на 8 год.: Госпожата ми даде покана.

 

 

Каква беше вашата цел, целта на класа ви?

 

Габи: Нашата цел на класа беше да ставаме все по-добри и по-добри, във всички неща.

 

 

Харесва ли ти конференцията?

 

Габи: Да, много, много ни харесва конференцията на всички.

Алекс: Дойдох с надеждата, че много ще ми хареса и така, мислех и че ще се запозная с много хора и с други ученици, и ще видя как работят те.

Георги: Да, харесва ми.

Кристиян: Да, хареса ми. Очаквам да има подаръци за най-добър клас.

Димитър: Да, аз мислех, че всичко ще се случи в нашето училище, но се оказа, че ще се проведе тук, в Американския колеж.

 

Вълнуваш ли се, че си на такова събитие?

 

Габи: Не чак толкова много, защото съм пяла пред огромна публика.  

Георги: Ами да, беше забавно. Очаквам да си играем тук с приятелите ми, също да завържа нови приятелства. Притеснявам се малко.

Димитър: Да вълнувам се, че ние бяхме най-добри, имах известно притеснение на сцената, защото се засрамих. Но очаквам да навържа и нови приятелства, нямам търпение.

 

 

WishBOX - Мечти в действие!