Вход„Любимите сериали на блогърите”: Доктор Кой?Публикувано на: 14.06.2015

Автор: Цвети Петкова


 Това е нашата нова поредица от статии, която се казва „Любимите сериали на блогърите”. Тъй като все пишем във второ лице, сякаш ви познаваме, решихме да разкрием и малко от нашите същности. Днес,  аз първа ще пиша за един от моите любими сериалии тъй като той е един от най-невероятните, които съм гледала, честно казано не знам как да започна. Затова ще ви дам кратка характеристика и ще  видим до къде ще стигнем.

 

 „Доктор Кой?” (Doctor Who) е британски научно-фантастичен сериал на телевизията BBC.  Създаден е от Сидни Нюман, С. Е. Уебър, Доналд Уилсън, а главен сценарист е Стивън Мофат от 2010 година насам. Първият епизод излиза във Великобритания на 23 ноември 1963.

 

Стивън Мофат

 

 2

 

 Той е излъчван по телевизията от 1963 до 1989 година, като до онзи момент биват 26 сезона. Има един филм от 1996 година и спират излъчването,но го връщат на телевизионния екран през 2005 година с новия девети доктор. От 2005 до сега са излъчени нови 8 сезона и вече сме на дванайстият (тринайстият) Доктор.

 

5

 

 Причината поради, която казвам „девети”, „дванайсти”  Доктор е, че  в сериала главният герой е извънземно същество от расата на Господарите на Времето.Те имат възможността при смъртоносно нараняване да се регенират изцяло в съвсем нов човек. Затова и на няколко сезона, няма точна закономерност, главният актьор бива сменен. И всеки нов актьор добавя по нещо от себе си, нещо ново към новият Доктор, затова и те се различават един от друг. Това със сигурност е едно от предимствата на сериала. Главният герой не омръзва, защото той непрекъснато се променя.

Всеки пък може да ти покаже нещо ново и интересно от себе си, било то нещо невероятно или нещо мрачно и скрито, защото дори и Греой, нашият Доктор, също си има свойте демони и тайни.

 

5

 

Друга интересна черта в сериала са другарите на Доктора, които пътуват заедно с него през времето и пространството с неговият ТАРДИС (космически кораб), който е взел „назаем” от Господарите на Времето.

Те идват и си отиват тъй като най-често са просто обикновенни хора, които имат скучен живот, но благодарение на  Докторът това се променя. Неговите приятели са също толкова разнообразни, интересни и непредвидими, колкото и самият той. Те също оставят трайна следа в спомените и сърцето му, както и във тези на феновете.

Сериалът е толкова разнообразен, че понякога на човек му се завива свят от оригиналност.

 

6

 

 Това, което ви казах е съвсем накратко за него. Мога да пиша още много, но се надявам това да е достатъчно, за да съм ви подтикнала да го гледате. Може да ви изглеждат прекалено много епизоди за гледане, но си заслужават.

А ако не можете да намерите тези от 1963 винаги може да започнете с тези от 2005 и след време да изгледате старите ретро серии с едни от най-култовите актьори.

 

WishBOX - Мечти в действие!