ВходЗащо трябва да четем?Публикувано на: 11.06.2015

Автор: Съни Димитрова

 

Все по-малко стават хората, които се интересуват от книги и литература. Някак си ми става тъжно при мисълта, че толкова много млади хора захвърлят книгите и се залепят пред компютрите. И ще ви кажа защо.

 

Какво по-хубаво от това да отвориш книга в студен зимен ден, с чаша топъл шоколад и да четеш докато не ти омръзне? Или пък просто да четеш и да четеш, докато не заспиш в леглото си. Смятам, че е много по-добре да четем книги, отколкото да стоим пред компютъра, телевизора, или просто да мързелуваме. Книгата - това е един огромен свят изпълнен с приключения, всичко, което ти трябва е просто малко въображение, с него стават чудеса, книгите стават приятели, а четенето - ново хоби.

 

Четенето е нещо, с което не само запълваш свободното си време, ами и подобряваш начина си на изразяване и начина си на писане. Четенето ти помaгa да откриваш интересни факти и подробности за хората и света, за които не си и подозирал. С него развиваш умствената си дейност и подготвяш мозъка си за по сериозни случаи, в които той ще ти е нужен. Например да решиш някоя задача или просто да отговориш на въпрос с повишена трудност.

 

Да, колкото и невероятно да ти се струва, е точно така. Книгите правят чудеса, но естествено и ти трябва да положиш малко усилия. С помощта на книгата ще имаш по богат речник, ще можеш да се изразяваш по-правилно. Четейки литературна критика би се справил по-добре и на матурата след 12 клас, дори учудващо добре.

 

Както винаги госпожата ми по български език и литература повтаря:

 

„Писането се развива с писане, а четеното, с четене. По друг начин няма да стане.”

 

Ако искаш да прочетеш нещо, но не знаеш коя книга точно искаш, ето няколко предложения, които се надявам да ти харесат:

 

1. „Вината в нашите звезди”, Джон Грийн – ако си почитател на сладникавите, блудкави любовни истории тази книга е точно за теб.

 

2. „Пепел”, Илса Бик – книгата е страхотна за всички, които са почитатели на свръхестественото. Изданието е от 2012 година, но има още две книги към поредицата, така че се почувствай свободен да прочетеш и тях!

 

3. „Яж, моли се и обичай”, Елизабет Гилбърт – нито приключенски роман, нито блудкав екшън. Перфектната книга за зимните дни придружени с чаша топъл чай или пък топъл шоколад, кой както обича! А за летните предстоящи дни – с книга в ръка на плажа е по-хубаво отколкото със евтино списание.

 

WishBOX - Мечти в действие!