ВходВлез в едно иновативно училище в НорвегияПубликувано на: 28.05.2015

Автор: Ивелина Добрева


Забрави черните дъски и тебешира. Всъщност, забрави и белите дъски и маркерите. Упражнителни тетрадки, помагала, учебници и всички училищни принадлежности може направо да ги изхвърлиш ако отиваш в гимназията Санвика в Норвегия. Там те не ти трябват.  

 

Класна стая с таблет на всеки чин и учител, който е запознат със социалните мрежи – това е метода, който Норвежката гимназия използва, за да развива умовете на децата. Гимназията раздава на всеки ученик по таблет, а в училището навсякъде има безплатен Wi - Fi.

  

Ан Майкълсън е учител в гимназия в Санвика, град много близо до столицата Осло. В нейното училище вместо тетрадки се ползват таблети, а задачите на учениците се качват в групи във Facebook. Според Ан, училището е едно от малкото места, където  изполването на социални мрежи не е позволено, а дори е органичено. Учителката, обаче, вижда полза в социалните мрежи и ги използва активно в своите часове.

 

Всички ученици в часа по английски на Ан Майкълсън се научават как да си направят свой собствен блог, където качват своите проекти и домашни. Домашните се качват и в специална група във Facebook, а Twitter се използва за обмен на идеи между учителите.

 

“Въобще не използвам учебници, защото това ограничава начина на преподаване. Просто качвам нещо в блога си и казвам на учениците – С това ще се занимаваме днес” споделя Ан.

 

Целта на този тип обучение е да създаде обстановка, в която учениците постоянно са онлайн. По този начин те развиват своята креативност и правят сами проучвания, вместо просто да приемат информация на готово от учителя.

 

Училището използва и Quadblogging – софтуер, който позволява четири училища да се “свържат” онлайн и по този начин да разменят информация и да коментират блоговете си. Така децата се свързват с училища от различни страни.

 

За да се въведе този метод на обучение навсякъде обаче, учителите трябва да са тези, които да знаят как да използват социалните мрежи. Британският учител Джим Уотсън, който също подкрепя използването на технологиите в училище, казва, че учителите са изплашени.

 

 

“Повече от 15 години учителите са казвали Прибери си телефона, а сега изведнъж – Извадете си телефоните.”

 

Според него, повечето учители са изключително консервативни, но ако децата не се научат да използват технологиите още в училище, като пораснат, те също ще бъдат толкова консервативни към иновациите.


Учениците намират метода на работа на Ан Майкалсън за интересен и забавен.

 

“Ако нямаш възможност да дойдеш на училище или просто пропуснеш някой час, отваряш блога и виждаш какво правите. Не изпускаш нищо.”

 

Идеята звучи страхотно. А на теб би ли ти допаднало такова обучение?Източник: http://www.bbc.co.ukWishBOX - Мечти в действие!