ВходГенномодифицирани бебета - бъдещето на супер-хоратаПубликувано на: 27.05.2015

Автор: Ивелина Добрева


Генното модифициране представлява изкуствена промяна на гените с цел намаляване на някои нежелани наследствени белези. Създаване на супер-хора може да се обясни с “изчистването” на лоши гени, които са предпоставка за различни болести. По този начин с течение на времето все по-малка част от поколението на “изчистения” човек ще се разболяват. Така в бъдеще се стига до супер-човекът, който е неподатлив на болести.

 

Изследователи в университета“Sun Yat-Sen”, Китай, потвърдиха създаването на такива ембриони с изкуствено променен ген, отговорен за болестта таласемия. 

Таласемията е наследствено заболяване на кръвта, при което се нарушава нормалното производство на хемоглобин (белтък, пренасящ кислород из цялото тяло).

 

В отговор на проучването много учени започнаха оспорвани дебати относно това правилно ли е и дали започва ерата на създаване на супер-хора.  Китайските изследователи побързаха  да успокоят, че използваните ембриони били мъртви.  

Въпреки това много критици смятат, че това е първата стъпка към проектирането на деца и че трябва да се спре. Генетикът Дейвид Кинг, основател на  “Human Genetics Alert” – организация, която се противопоставя на клонирането, настоява за глобална забрана на създаването на генно модифицирани деца. Според него е от изключително значение да се избегне бъдеще, където богатите могат да си купуват бебе с “вградени” генни преимущества.

 

Въпреки тези критики, Великобритания е първата страна в света, дала съгласие за използване на генно инженерство при хората. Тоест, там вече е законно използването на гени от трима различни родителя за създаване на бебе.  Според властите това е единствената надежда на някои жени, които са носители на болести да имат “генетично здрави  деца”.

 

Мнозина смятат, че това е първата стъпка към проектирането на супер-хора. Изкушението е голямо и след време може да започне промяна на гени, отговорни за външен вид или дадени качества.  

 

 

Тези, които подкрепят идеята за генното модифициране на ембриони не са малко. Например, д-р. Пери от университета Бат, Великобритания, е част от изследователите първи клонирали мишки и прасета. Той смята, че новата идея трябва да се приеме и разработи. Пред BBC той казва: “Смятам, че това е прекрасна възможност да премахнем ужасните болести и би било неетично да не се възползваме. Грях е да имаш възможност да спасиш някого и да не го направиш.”

 

Въпреки всичко има много несъгласия относно следващите стъпки в промяната на гени и в това дали въобще трябва да има такива.  Учените се питат дали има смисъл от промяната на човешки ДНК. Това би било против естествената еволюция на човека.

 

В Китай обявиха, че са прекратили опитите по генно модифициране на бебета и са се върнали към предишни проекти.  Например как да се намали мутация на животински клетки.

 

Въпреки всичко поне четири групи изследователи в Китай са смятани, че все още работят върху генното модифициране на човешки ембриони. Тоест, опитите за постигане на супер-човека не спират. Може би някой ден наистина ще  е възможно купуването на генетично подобрени деца. До тогава ще чакаме.

 

Източници:

http://www.bbc.com 

http://www.telegraph.co.uk

http://www.theguardian.comWishBOX - Мечти в действие!