Вход24 май - Ден на славянската писменост и култураПубликувано на: 24.05.2015

Автор: Съни Димитрова

 

Днес, 24 май, е денят на славянската писменост и култура. Днес всички ще започнат с това как някои хора не могат да пишат грамотно, как не знаят нищо за своята култура или минало.

Честно казано на 85 % съм сигурна, че дори хората, които "хейтват" така неграмотните, нямат никаква представа кои са Кирил и Методий и, че не те са създали кирилицата, а учениците им.

 

Странна уводна част, но това е самата истина, все пак това е България. Нека сега всички, които прочетат тази статия имат някаква идея какво е 24 май и дори да сте напълно наясно, нищо не пречи да споделите, покажете, разкажете дори, ако искате, на тези така "неграмотни" хорица та и те да разберат какво е туй Ден на славянската писменост и култура.

 

Сега към същността - 24 май е 144-ият ден в годината според григорианския календар, този ден с е смята за Ден на славянската писменост и култура. Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.

След 1968 г. църквата чествува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

Ето, сега всичко е наяве, можеш да се образоваш или вместо да опяваш как знаеш всичко, да покажеш и разкажеш на някой неграмотен, вместо да се оплакваш от него. 

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/24_май

 

WishBOX - Мечти в действие!