ВходМладите лидериПубликувано на: 21.05.2015

Автор: Цвети Петкова


„Какво значи да си лидер? Какъв трябва да бъде един лидер? Какво трябва да прави един лидер?“ Тези и още много други, подобни въпроси ме вълнуват напоследък. Аз и връстниците ми искаме да можем да взимаме сами решенията за живота си, а някои от нас искат да бъдат и лидери. Но дали тези „млади лидери“ знаят значението на думата лидер? Знаят ли какво всъщност се очаква от тях, ако се окажат в такава позиция?

 

Да си лидер не значи само да издаваш заповеди и да казваш на хората какво трябва да правят. Лидерът води хората напред, но и върви редом с тях, вдъхновява ги да вярват в общите им идеи и цели и е техният глас пред света. Преди да се научиш да водиш е хубаво да се научиш да следваш. Според мен това е една доста добра формулировка и аз я следвам.

 

Преди да започнеш да водиш хората трябва да ги опознаеш, да разбереш техните амбиции и това което ги мотивира. И най-важното: трябва да се научиш да водиш първо себе си напред - да можеш да контролираш своите действия, да знаеш кога и къде си сбъркал, да можеш да се поправиш.

 

„Младите лидери“ според мен са днешните юноши и девойки, които знаят какво искат, защо го искат и как да го постигнат. Тези мои връстници са бъдещето на България, а и на света. С достатъчно труд тези млади хора ще могат да постигнат наистина много и ще могат да докажат, че България все още има какво да покаже на света. Ще докажат и потвърдят израза, че „децата са нашето бъдеще“, защото да можеш да се поучиш от грешките си, да вървиш напред и да знаеш какво искаш от живота са три качества, които са една незаменима комбинация, която може да изведе всеки един човек само напред и нагоре. Стига да умееш и да губиш, това също може да е една добра поука и може да те изведе напред стига да не униваш.

 

Един млад лидер знае, че ако нещо не се е получило първия път, то това не е загуба, а е урок, който със сигурност трябва да бъде научен. 

 

WishBOX - Мечти в действие!