ВходРенесансовите титаниПубликувано на: 20.05.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

Връщаме се около 560 години назад, мястото е Флоренция, а хората, с които предстои да се запознаем няма как да не са грабвали вниманието ти поне веднъж.

Леонардо Да Винчи и Микеланджело Буонароти са двата титана на ренесансова Флоренция живели по едно и също време. По-интересното в случая е, че малцина знаят за общото в живота на двамата и сблъсъците помежду им.

По време на тяхното развитие (около 1400-1500г.), Флоренция е със статут на република, а управляващите са Медичите. Те са семейството, под чийто поглед са се развивали двамата ренесансови титана - те са ги насърчавали, давали идеи и помагали в тяхното развитие като художници, архитекти и скулптури. 

 

 

Леонардо да Винчи имал изключително своенравен характер и въпреки неоспоримия му талант, забелязан още като дете (от учителя му Верокио), той рядко завършвал своите картини и идеи.

 

Едни от най-известните му творби са “Мона Лиза”, която до ден днешен озадачава с нейната тайнствена усмивка, и стенописа “Тайната вечеря”. Мистериите около творбите се преплитат, а тайните съобщения, които Леонардо е скрил в тях все още не могат да бъдат напълно разбрани. Например около “Тайната вечеря” съществуват редица спекулации и спорове за христовата истина и възможното съществуване на живи наследници на Исус. 

 

 

Микеланджело пък впечатлява със стенописите в Сикстинската капела. Един от най-познатите стенописи е “Сътворението на Адам”, за който се твърди, че не Творецът вдъхва живот на Адам, а един огромен мозък. 

 

 

Разликата между двата флорентински титана идва в техния мироглед. Докато Леонардо е търсил логичното обяснение на всичко в природата, без да вярва в божиите дела, то Микеланджело безрезервно се оставял на Бог и неговите напътствия. Въпреки неоспоримия талант и на двамата изкусни художници, Леонардо не скривал своя неприязън към творбите на Микеланджело. Той не харесвал нито човека, нито изкуството му.

Да Винчи просто мразел Микеланджело и не го криел. Той гледал на себе си като на хладнокръвен учен, който не се нуждае от Бог, а Микеланджело бил обсебен от Бог. Микеланджело се опитвал да пресъздаде духовната битка на човечеството, а Леонардо документирал точната природа на нещата, които наблюдава.

Не е трудно да се открие откъде тръгва непоносимостта между двамата художници, имайки предвид разликата в разбирането на света и на двамата.

Въпреки нетърпимостта помежду им те са приети като титаните на Ренесансовото изкуство заедно с Рафаело Санцио (художник и архитект).

 

 

Създаването на скулптурите на Микеланджело и до днес остават загадка, тъй като скулпторът изпитвал панически страх при мисълта, че някой може да види творбите му в процес на изработване. Затова винаги ги криел и ги показвал чак когато са напълно завършени.

И до днес скулптурата “Давид” например, остава мистерия за експертите, тъй като краката му са прекалено тънки в сравнение с торса на тялото и постигнатият баланс, изглежда почти невъзможен.  

 

Неоспоримият гении на Ренесанса е Леонардо да Винчи, който изпреварва времето си, създавайки изобретения, които ни служат и до днес. Например първото изобретение на парашута и дори водолазните костюми са негови.

 

Въпреки  различията  в мирогледа на тези Ренесансови титани, творбите им продължават да се радват на изключителна слава и будят у всички нас възхищение от невероятния им талант. 

 

 WishBOX - Мечти в действие!