ВходБезплатни онлайн курсове от най-елитните университети в светаПубликувано на: 27.01.2014

Автор: Десислава Докина          

 

Искаш да знаеш какво е да ти преподава професор от Харвард, Станфорд, MIT, Йейл? Безплатни курсове от най-елитните университети в света са на върха на пръстите ти. Буквално. Защото всичко, което ти трябва, за да се запишеш, "посещаваш" лекции, пишеш домашни, взимаш изпити и дори да получиш сертификат за завършване, е компютър, мотивация и постоянство. 

 

От Комикси и графични новели (Колорадски университет) до Въведение в термодинамиката (Мичигански университет), от Философия (Единбъргски университет) до Принципи на микроикономиката (Илинойски университет), през музика, филми и телевизия - ако не си сигурен какво да учиш, или пък искаш да вземеш допълнителни курсове в сфера, различна от специалността ти, или просто искаш да разшириш познанията си в дадена област - не е имало друго време в историята, в което да има толкова свободен достъп до информация, включително от най-елитните университети по света. 

 

В една предишна моя статия, ти подсказах как ученето на чужди езици може да бъде забавно чрез платформата Duolingo.  В тази статия ще ти разкажа за възможностите за самообучение чрез масови отворени онлайн курсове (МООК).

 

МООК-овете функционират като „глобален университет” където сам избираш какво да учиш, кога да го правиш и от къде да го правиш. Дори е по-яко отколкото звучи, защото курсовете са подготвени от доказали се университетски преподаватели, обновяват се непрекъснато, а ти работиш с най-актуалните материали и казуси. 

 

 

Трите най-известни платформи за онлайн курсове са: Юдасити (https://www.udacity.com/ ), едЕкс (https://www.edx.org/ ) и Кoрсера (https://www.coursera.org/). И трите са създадени в САЩ от едни от най-престижните университети. Основната разлика между тях е курсовете, които предлагат, структурата и начинът, по който протичат те.

 

За мен лично, Кoрсера е най-добрата, заради голямото многообразие на курсове, които предлага, лесната за работа платформа и добрата организация на учебния процес. В момента на платформата може да намериш 516 различни курса на английски в най-разнообразни тематични области, както и курсове на китайски, френски, руски, испански.  Ето, няколко примера:

 

Programming Languages (University of Washington), подходящи е за тези, които искат да се развиват в областта на програмирането.

Introduction to Guitar, (Berklee College of Music), ако искаш да се научиш да свириш на китара. 

- Social Enterpreneuership, (Copenhagen Business School), препоръчвам на млади предприемачи.

 

... както и още много други, по-конкретно насочени, ако те интересува нещо строго специфично или по-общи/базисни, ако тепърва "прохождаш" в някоя област.

 

Как работи записването и "посещаването" на самия курс? 

 

Всеки курс се състои от седмични задания. Те включват гледане на видео лекции, правене на тестове или изпълнение на задачи, както и четене на допълнителни материали. Времето за работа и дължината на лекциите на седмица варират за различните курсове. Оценяването се извършва чрез онлайн тестове. За задачи, които не могат да бъдат оценени автоматично, има система за оценяване от студенти, където курсистите оценяват работите си взаимно.

 

Готино е също, че по всяко време можеш да общуваш с останалите обучаващи се, които в случая са твои виртуални съученици/състуденти. Някои от курсистите си уреждат онлайн събирания за учене по групи, чрез www.meetup.com, а понякога и събирания на живо.

 

Ако не се чувстваш достатъчно уверен с езика, на който се преподава, можеш да потърсиш курс, който предлага опцията да се показват субтитри. Не са много тези, които имат субтитри, но ги има. Дори може да избереш различен език от този, на който се говори във видео лекцията и така да упражняваш три езика.

 

В допълнение при завършване на курса и покриване на критериите поставени от професора, получаваш сертификат. Сертификатите от масовите онлайн курсове, започват да стават все по-популярни и тенденцията е да стават все по-широко признавани. 

 

Още веднъж ползите за теб от онлайн обучението накратко:

 

- става дума за университетски курсове, които са от най-добро световно качество

- безплатни са  :)

- ти решаваш кое е най-удобното за теб време на провеждане

- можеш да общуваш с останалите студенти и да споделяте опит :)

- можеш да запишеш курс от всяка една област, независимо от степента ти на образование

 

 

 Включи се СЕГА!

 

 

Още интересни факти за любознателните: 

 

  • В първите масови онлайн отворени курсове са се записали повече хора, отколкото хората, регистрирали се във Фейсбук през първата година от съществуването на социалната мрежа.
  • Не е рядко за МООК-ове да се записват над 100,000 души
  • Според статистика на Coursera, средният процент завършващи, обаче, е 7 - 9%
  • Ако участник заплати малка такса от $30 - $60, вероятността да завръши курса се увеличава на 70%
  • Според изследователската компания Deloitte регистрациите за МООК ще се увеличат със 100% тази година спрямо 2012. Бъди един от първите.    

 

   

 

 WishBOX - Мечти в действие!