ВходПърви стъпки към наукатаПубликувано на: 08.05.2015

Автор: Ивелина Добрева


Няма как поне веднъж да не си се замислял от къде тръгва нашето съществуване и как са се озовали около нас всички живи същества. Ако трябва да бъдем честни - не си единственият. Такива въпроси са били основни още със създаването на науките като философия, психология, биология или физика. С развитието си и напредването на времето човекът все повече е започвал да обръща внимание на света наоколо и да търси отговори на постоянните въпроси, които изненадващо и до днес не могат да намерят точен отговор.

 

Връщам те към 1600 година, когато някои нови “научни” открития и наблюдения са били връхната точка на развитието на науката по онова време.  Един неуморен ентусиаст, който търсел отговори касаещи появата на човека, бил известният холандски алхимик Ян Баптист ван Хелмонт. По негово време хората вярвали, че животът може внезапно да се появи от неживи същества при определени условия.

Те вярвали, че мухи се развиват от развалено месо, живи насекоми изплуват от развалено мляко, че даже и космите падащи от конете се превръщат в червеи, които се загнездват в свивките на животните. И понеже хората вярвали, че тези живи същества се зараждали от нежива тъкан, благодарение на “сили” в разваленото месо или млякото, това схващане станало известно като Спонтанно Зараждане.

 

Алхимикът Хелмонт предположил, че мишките се появяват от пшеницата. Той вярвал, че човешката пот била силата, която създавала живота и следователно, неговите експерименти за създаване на живи същества включвали потни тениски, ризи и чаршафи. Експериментът му за появяването на мишки включвал:

…гърне с долни дрехи, просмукани с пот. Сложете малко слама, добавете пшеничени зърна и напръскайте с вода. След около 21 дни ще почувствате промяна на миризмата, тъй като маята, намираща се в дрехите, прониква през ципата на зърната и превръща пшеницата в мишки…

 

 

Освен рецептата за мишлетата, подобни учени твърдели, че ако оставиш парче месо на слънце, след определено време от месото започват да се зараждат мухи и различни насекоми. Въпреки нелепите твърдения, които сега звучат смешно, през 1600 година те били приемани напълно сериозно, а появата на живот от развалено мляко малцина са  поставяли под съмнение. Малко по-късно изследователят Рос пише: "Да се съмняваш, че буболечки и оси се зараждат в кравешката тор значи да поставяш под съмнение логиката на здравия разум и опита."

 

Днес е трудно да повярваме, че такива теории са били поддържани от видни учени, които имат  приноси в развитието на биологията и на науката като цяло. (Пример е ван Хелмонт, въвел термина “газ”.)

 

Рецептата за мишки зараждащи се от потни долни гащи съвсем не е единствената. По същото време са се появявали и рецепти за създаването дори и на човек, които също включвали човешката пот – все пак, според Хелмонт тя е била  силата, която задвижва човешкото съществуване.

 

Колкото и нелепо да звучат всички тези открития, не можем да виним тогавашните учени. Все пак, кой би се усъмнил в тях при липсата на други доказателства? Е, за щастие по-късните експерименти отхвърлят смехотворните твърдения, но Спонтанното Зараждане остава неразделна част от развитието на науката.

 

Източници:

http://mayamarkov.com

http://www.kaminata.net

http://spectator-bg.blogspot.com/

 

WishBOX - Мечти в действие!