ВходКакво научих за 21 години на ЗемятаПубликувано на: 07.05.2015

Снимка: Riccardo Palazzani

Превод: Яна Неделчева

Автор: Никола Янев

 

Миналата седмица навърших 21 години. Разболях се неочаквано точно на самата дата, така че нямах какво друго да правя освен да стоя вкъщи и да се боря с грипа. Докато бях вкъщи и отговарях на поздравите на приятелите ми по телефона и социалните мрежи, се замислих: “Как ще се развия през следващите години? Как ще бъда сигурен, че живея пълноценно, че давам най-доброто от себе си и преуспявам?”

 

Като за начало реших, че трябва да се уверя, че съм научил нещо от предишните си грешки и преживявания.

Затова се запитах: “Какво научих по трудния или по лесния начин, което винаги ще помня и пазя в живота си?”

Нахвърлях някои неща на лист хартия. По-късно реших да прегледам “фундаменталните си уроци” и да ги споделя с вас.

Та, ето ги “уроците”, които са важни за мен. Заключенията си превърнах в принципи, които винаги ще прилагам в живота си, за да давам най-доброто от себе си.

 

Всичко е въпрос на възприятие

 

Това вероятно е най-фундаменталната идея за мен.

Мога буквално да избера как приемам всичко, което се случва на мен и света ми. И това е много определящо за чувствата ми към него.

Замисли се за картините - те означават нещо различно за всеки човек. Те провокират различни чувства и мисли заради различните възприятия, които всеки от нас има.

От друга страна, възприятията са до голяма степен предопределени от други обстоятелства: минали преживявания, детство, мечти, цели, родители, ежедниевие, но като цяло са нещо, което можем да модифицираме и променяме, стига да искаме. Това означава, че чрез възприятията си можем да подобрим или влошим качеството на живота си.

Някои хора може да приемат едно събитие за трагедия, “краят на света”, други може да изпитват позитивизъм и да виждат потенциала за развитие в него.

Така че помни, че от теб зависи как възприемаш нещата и съответно какво правиш по въпроса.

 

Отнасяй се с уважение към всеки човек

 

Всекидневният ни живот се състои от общуване с хора. Винаги родителите ни са ни казвали “Отнасяй се с хората така, както искаш да се отнасят с теб.” И са били прави!

 

Нищо не ме кара да се чувствам по-добре от това да третирам хората с уважение и любов. Дори хората, които не харесваш или които не харесват теб. Покажи им любов! Покажи им нещо различно! Всеки може да бъде груб, неуважителен и злобен, но в днешно време е трудно да си честен, мил, обичлив и отворен към другите.

Бенджамин Франклин е казал: “Всеки глупак може да критикува, осъжда и да се оплаква и повечето го правят.”

Още повече, че хората ще запомнят отношението ти и ще те свързват с позитивните чувства, които предизвикваш чрез поведението си.

 

 

Животът е поредица от върхове и спадове

 

Стотици пъти съм се чувствал зле, на лошо място в живота си или в лошо настроение без причина, недоволен със сегашната ситуация. Вероятно и ти си имал тези моменти. Обаче, неприятните моменти са неразделна част от живота ни и никога няма да успеем да се преборим с тях, освен ако не ги приемем.

 

Под “приемеш” нямам предвид да се примириш и да си останеш с отчаянието, но първо, да осъзнаеш, че си в момент на спад и второ, да намериш начин да се измъкнеш от него - търсиш решения, концентрираш се върху това, което може да бъде направено, тренираш (физическите упражнения подобряват настроението), прочетеш вдъхновяваща книга, говориш с хората, на които подражаваш, помислиш за твоите цели и минали преживявания, оцениш факта, че си жив. ;)

Стига за спадовете. Когато си във върхов момент, усети го и му се наслади докрай. После го опознай и виж как можеш по-често да вкарваш такива моменти в живота си.

 

Нищо няма значение, ако нямаш добро здраве

 

Всички сме го чували, но осъзнаваш ли наистина колко е важно здравето ти? Осъзнаваш ли какъв голям късмет имаш да си здрав и в добро физическо състояние?

Здравето е голяма работа! И защото ни е дадено безвъзмездно, най-добре да направим всичко възможно да се грижим за него. И това, което аз открих, е, че не е сложно, всичко се свежда до няколко необходимости и правила, които да следваш.

 

  • чист въздух (можеш да “го намериш” на разходка в природата”)

  • здравословна и зелена храна

  • редовен прием на вода

  • редовна физическа активност през деня

  • достатъчно сън

  • позитивно отношение към живота

Намери своите здравословни правила, прилагай ги и се грижи за здравето си и състоянието на тялото и ума си.

 

 

Да направиш нещо е по-добре, отколкото да не правиш нищо

 

Да действаш и да се провалиш е по-добре, отколкото да не пробваш изобщо.

Любим мой цитат на Уейн Грецки е: “Пропускаш 100% от шансовете, които не вземеш.”

Бъди по-активен. Прави повече неща.

Най-лошото нещо, което може да се случи е да направиш грешка. Това е! Нищо повече. И когато направиш грешка, се учиш от нея и пробваш отново.

 

Умът и поведението ти са много силни инструменти (те са най-голямото ни предимство)

 

Те са толкова могъщи, че буквално определят курса на живота ти докато ги използваш. Зависи от теб дали курсът е позитивен, негативен или неутрален.

Това е много дълга тема и има хиляди различни мнение по нея. Това, което аз знам за себе си е, че трябва винаги отношението ми да е позитивно и реалистично, защото негативността никога не е помогнала на никого.

Също знам, че трябва винаги да поддържам нивото си на мотивация и състояние на ума чрез практики, които работят за мен: четене, поддържане на благодарствен дневник, заобикалянето си със страхотни позитивни хора, слушането на музика и т.н.

 

Бъди благодарен за всичко, което имаш

 

Никога не знаеш какво ще се случи утре, затова просто живей всеки ден сякаш е последният ти и извлечи максимума от него. (Нямам предвид “направи няколко престъпления, изхарчи всичките си пари и ограби банка”). Просто се наслаждавай на това, което имаш и не мисли за това, което нямаш, това е първата стъпка към изобилие.

Казвай на хората, че ги обичаш, бъди смел и честен. Слушай песните на птиците, излизай с приятелите си, гледай облаците в небето, яж сладолед (в умерени количества) и просто се наслаждавай на още един ден на планетата Земя.

Това не значи да нямаш цели и перспектива за бъдещето. Всъщност…

 

Определяй си големи, реалистични цели за бъдещето. Направи ги вдъхновяващи

 

Големите цели те мотивират повече от малки или средни цели.

Някои хора не си поставят никакви цели, но за мен е жизненоважно да имам, за да знам накъде съм се запътил.

Замисли се за цел, която имаш - пари, здраве, хубаво тяло, бизнес, сега я направи няколко процента по-голяма, така че да имаш този стимул да работиш към тях дори още повече.

По-добре да преизпълниш плана си, отколко да не го осъществиш целия. Направи ги големи… но реалистични.

Както Доналд Тръмп казва: “Докато и без това мислиш, поне мисли МАЩАБНО.”

 

Когато си поставяш големи цели, започни с малки крачки

 

Една цел спира да е трудно постижима когато я разбиеш на малки стъпки. Няколко малки победи на ден допринасят за финалния резултат за седмицата, месеца, годината, за целия ти живот… и така след време ще достигнеш големите си цели.

Раздели своито Огромни реалистични цели на малки постижими части и започни още днес.

(Благодаря на Джейсън Бол, който ми помогна да осъзная колко важна е тази голяма идея.)

 

 

Трябва да имаш ментор!

 

Има много хора, които се завръщат от пътешествието, на което ти сега потегляш. Няма значение дали говорим за бизнес, взаимоотношения, здраве, фигура или личностно развитие, винаги има някой със желание да ти помогне и да ти предаде знанието си.

Робин Шарма казва: “Умните хора учат от грешките си, но брилянтните хора учат от грешките на другите.”

Менторството е много силен инструмент, който използвам в своя живот поради две причини:

Първо, имайки ментор, аз директно се потапям в знанието, което този човек има за дадената тема. Виждам какво е направил грешно, къде е успял, какво е научил и къде трябва да внимавам.

Второ, получавам различен поглед върху идеите си. Човекът, с когото говоря, определено ще има поне малко различна перспектива от моята. Винаги след разговор с ментора си, аз променям нещо в идеите си по темата, за която сме говорили - елиминирам някои неща и добавям други.

Разбира се, внимателно избирам кои съвети да прилагам в живота си, защото никои двама човека нямат същия житейски път и фактът, че един подход е проработил за ментора ми не значи, че ще проработи за мен.

 

Парите не би трябвало да са основната ти цел, но те са супер важни

 

Дали за добро, или за лошо (както и да го приемаш), живеем в свят, където не можеш да оцелееш без да имаш приход (е, може да оцелееш като просяк или живеейки в планината, отглеждайки собствената си храна и грижейки се за животни, но пак ще имаш нужда от малко кеш).

Ако искаш да имаш нормален начин на живот - да ядеш здравословно, пътуваш по света, имаш вила в планината, ядеш навън от време на време, имаш вълнуващи хобита, определено ще имаш нужда от няколко хиляди евро на месец (по европейските стандарти).

Знам, че когато работим по един бизнес трябва предимно да се фокусираме върху това да даваме качество на клиента. Въпреки това, осъзнавам, че парите трябва да вървят ръка в ръка с клиента, ако искам нещата да се движат напред - да мога да разрастна екипа си, увелича достъпа си до клиенти и маркетирам продуктите си по-ефективно.

Научих този урок по трудния начин, като ударих дъното в един момент, когато предлагах страхотно качество с бизнеса си, но нямах пари да си купя сандвич или билет за метрото, да не говорим за наемане на хора и плащане на сметки. Всичко това защото парите не бяха приоритет за мен.

Не трябва да живееш с единствената цел да правиш пари, но парите трябва да са един от приоритетите ти.

 

Можеш да направиш, бъдеш и постигнеш всичко на този свят

 

Буквално! Няма място, на което да не можеш да отидеш, работа, която не можеш да имаш, лична характеристика, която не можеш да придобиеш, и нищо, което да не можеш да постигнеш.

 

Първо, трябва да разбереш какво трябва да направиш, какви стъпки трябва да предприемеш, за да постигнеш целта си.

Второ, трябва да намериш правилните ресурси, хора и възможности.

Трето, трябва да дадеш всичко от себе си в преследването на тази цел, да се поправяш по време на пъешествието си и да упорстваш, докато не успееш.

Още повече, ако някой друг е постигнал нещо подобно, ти също можеш да го направиш! Още по-добре, ако никой не е - ти ще си първият.

Никой не вярвал, че Елън Мъск ще създаде толкова мощна, бърза и красива кола, движеща се само на електричество, но той го направи. (Tesla p85d)

Космоса, морета, планини, пари, бизнес, взаимоотношения, нови държави, само го кажи!

Разбери какво трябва да направиш + намери и привлечи ресурсите, хората и възможностите, от които имаш нужда + упорствай и направи всичко възможно в преследването на целта + поправяй се повреме на пътуването = ПОБЕДА

 

Бележка: Това, което пиша тук е в резултат на моите лични преживявания. Не твърдя, че някой от тези “уроци” е верен или грешен, нито фундаментално световно правило. Просто избери това, което работи за теб и ти помага да живееш по-добър живот и го приложи към ежедневието си. ;)

 

Източник: Nik’s blog

Можеш да гледаш и лекцията на Никола от миналогодишното издание на "Аз, ученикът" ето тук

 

WishBOX - Мечти в действие!