ВходЕкстремни спортове, които трябва да опиташПубликувано на: 05.05.2015

Автор: Сиси Василева


Ако си ексцентричен като мен, значи би искал да опиташ някой от тези екстремни спортове. Ще ти покажа няколко спорта, които ще ти вдигнат много адреналина ако някой път решиш да ги пробваш.

 

Алпинизъм е високо планински спорт (някои го считат за хоби) и се състои в катерене на планини, като обикновена целта e да се стигне до върха на планината. В Америка предпочитаният термин на английски е планинско катерене. Апинизмът може да бъде разделен на 3 вида според терена – снежно, кално и ледено катерене. Различните терени изискват различни техники, но също така имат и някои общи характеристики като изключителна спортна и техническа подготовка, специално оборудване и екипировка и натрупване на много практически опит. Трябва да си добре екипиран и да бъдеш в готовност при опасност от лавина, снежна буря, свлачища, пропасти и заледени склонове. Ако обичаш приключенията значи това е за теб.

 

Скок с парашут. Най-голямата формация от парашутисти падащи с главата надолу е от 108 човека. Рекорда е поставен на 31 юли 2009 г. в Скайдайв Чикаго, САЩ. Това е голямо вълнение докато се приземиш на земната повърхност. Във Варна в Skydive Balkan имаш тази възможност да го осъществиш. Също така и в София.

 

 

Скок с бънджи –  Бънджи скок е универсално хапче срещу скучното ежедневие. Трябва да скочиш, за да усетиш тръпката, да преодолееш фобиите си от високото и непознатото. Тръпката скок е толкова силна, че осмелилите се веднъж, го правят за втори, трети, четвърти, n-ти път. Бънджи скоковете водят началото си от остров Пентекост в Тихия океан. Жителите на едно от племената и до днес строят до 25-метрови кули от бамбукови стъбла от където младежите завързани за краката с лиани, скачат, за да докажат своята зрялост и да заслужат правото да се наричат мъже. Като мярка за смелостта на младия човек се смята височината, от която скача, както и разстоянието, на което се намира от земята, когато увисне с главата надолу. Може да изпробваш това вълнение във Витиня, пещера Проходна, Аспарухов мост.

  

 

Делтапланеризъм е въздушен спорт, в който човек лети в леко и немоторизирано летящо средствo наречено делтаплан. Излитането и кацането се извършва с краката на пилота. В Шумен имаш възможността да се качиш и да се полюбуваш на гледката от високо. 

 

 

 

Парапланеризъм  е най-простият и достъпен начин на летене. Необходими са: крило, сбруя (седалка), здрави обувки и желание. Добрите пилоти могат да прелетят повече от 400 км и да се издигнат на повече от 7000 метра височина. Лесен е за излитане, управление и приземяване. Подходящо е за този, който живее в София. Повечето утвърдени места за летене в България са лесно достъпни с лифт, автомобил и дори с градски транспорт.

С парапланера можеш да летиш като птица, използвайки възходящите въздушни потоци и можетш да се рееш във въздуха с часове. С парапланера можеш да се издигнеш на височина над 4000 м. и да прелетиш големи растояния. Рекорда за най-дълъг престой във въздуха е над 11 часа, а за най-голямо прелетяно разстояние – над 400 км. Парапланеризмът, за разлика от много други спортове сред природата, не е сезонен и се практикува целогодишно, но все пак е до голяма степен зависим от метеорологичните условия. През последните 10 години парапланеризмът бележи изключително бърз прогрес и в момента броят на парапланеристите в България е над 1000 и расте непрекъснато. Ако искаш да се полюбуваш на този прекрасен миг, значи това е за теб.

 

 

Рафтинг е екстремен спорт, при който се извършват спускания с лодки по буйни (например придошли от снеготопенето) реки. В България добри условия за рафтинг предоставя река Струма в района на Кресненското дефиле. Други подходящи места за рафтинг у нас са реките Арда, Места, Велека, Рилска река, Бели и Черни Вит.

 

 

Ако искаш да направиш нещо диво - действай. Сега ще ти покажа малко бонус луди идеи, които да опиташ. Само при мисълта, че може да си там ти се подвига адреналина и ти се иска да направиш нещо щуро.

 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!