ВходВ цитати ... Джордж Бърнард ШоуПубликувано на: 03.05.2015

Подбрал: Ива Цолова

 

Ако вие имате ябълка и аз имам ябълка, и си ги разменим, и у мен, и у вас ще остане по една ябълка. Ако вие имате идея и аз имам идея, и ги обменим, и двамата ще имаме по две идеи.”

Тези думи са на великия Джордж Бърнард Шоу – виден британски писател от ирландски произход. Той е роден на 26 юли 1856 г. и умира на 2 ноември 1950 г.  Той е бил невероятен драматург, есеист и театрален критик. Освен тези си заложби, Шоу е бил активен общественик, както и неподправен пътешественик.

 

Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав.”


Писателят е единственият човек, удостоен както с Нобеловата награда за литература, така и с „Оскар” за сценария си „Пигмалион”.

 

Няма жена, която да е способна да каже „довиждане” с по-малко от 30 думи.”


Малцина знаят, че драматургът е един от основателите на Лондонската школа за икономика и политика. Той е и вторият по популярност (след Шекспир) драматург в английския театър.

 

Алкохолът е анестезия, която ни позволява да понесем операцията, наречена живот.”


Шоу признавал открито, че училището не го е научило на нищо. Затова пък почерпил много от книгите на Дикенс, Шекспир, „Хиляда и една нощ”, Библията, както и от оперите, в които пеела майка му. През целия си живот Шоу четял изключително много, пътешествал и общувал с най-различни хора.

 

Светът се състои от безделници, които искат да имат пари, без да работят, и от глупци, които са готови да работят, без да забогатяват.”


Никой от романите на Шоу не намира издател. Той сътрудничи на редица литературни издания (списание "Стар" и вестниците "Пел Мел" и "Уърлд"), където завежда рубриките "музикална критика" и "театрален живот".

 

Опитайте се да получите онова, което обичате, иначе ще се наложи да обикнете онова, което сте получили.”

 

Статиите си подписва с инициалите „Дж.Б.Ш.“ и като постепенно читателите започват да свързват тези инициали с представите за рядко оригинален и остроумен журналист, който изразява смело своите мнения.

 

Единственият урок, който можем да извлечем от историята, е че хората не извличат никакви поуки от нея.”


Шоу е известен с изключително острия си език, като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Той е сред създателите на Фабианската общност -организация на интелектуалци, които вярват, че обществото може постепенно да се реформира към социална справедливост.

 

Ако съседът ми бие жена си всеки ден, а аз – никога, в света на статистиката ние и двамата бием жените си през ден.”


Сред най-известните му и бляскави произведения са: “Къщите на вдовиците”, “Професията на мисис Уорън", “Кандида”, “Избраник на съдбата”, “Човек и свръхчовек”, “Майор Барбара”, "Андрокъл" и др.

 

Разумният човек се приспособява към света; неразумният се мъчи да приспособи света към себе си. Затова прогресът винаги зависи от неразумните.”

 

WishBOX -  Мечти в действие!