ВходСтадиите на сънищата и какво е осъзнат сънПубликувано на: 30.04.2015

Автор: Сиси Василева

 

Всеки човек сънува. Наскоро размишлявах върху това интересно състояние, в което тялото релаксира и си отпочива чрез съня. Знаеш ли, че сънищата траят няколко секунди? А всъщност ти се струва, че са изминали часове. Има хора, които по-трудно си спомнят сънищата, но няма човек, който да не сънува. Някои хора не сънуват цветно. Ти сънувал ли си черно-бял сън? Аз лично съм сънувала и ясно го помня. Разговарях с мои приятели по тази тема и научих доста интересни неща. Няколко пъти им се е случвало да навлязат в съня си и да го спрат или контролират. Това се води осъзнат сън. В него сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва. Когато сънуващият осъзнава, той може да участва активно във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулира. Може да започне по два начина.

 

1.Осъзнат сън, започнат по време на сън. Започва като нормален сън и сънуващият установява, че сънува.

 

2. Осъзнат сън, започнат от будно състояние, се появява, когато сънуващият премине от будно състояние директно в съня без забележима липса на осъзнатост.

 

Писателката на книгата ,,Осъзнати сънища‘ - ‘Селиа Грийн, от 1968 г. предсказва, че това се оказва свързано със съня с бързо движение на очите - REM сън.  Грийн анализира основните характеристики на тези сънища и стига до заключението, че те са категория преживявания, твърде различна от обикновените сънища. Също така, Грийн е първата, която свързва осъзнатите сънища с феномена фалшиво събуждане.

Средно, един възрастен човек преминава през 4-5 цикъла на сън в рамките на 8 часа. Всеки цикъл продължава около 90-101 минути и съдържа 5 различни стадия. Всеки човек има индивидуални цикли на сън и всеки цикъл се различава от другите. Циклите могат да се променят чрез диета, спорт, лекарства, наркотици, алкохол и други.

 

Първи стадий – спиш леко

 

Втори стадий – сънят става по-дълбок

 

В стадиите 3 и 4 – наричани още ДЕЛТА-фаза, спиш най-дълбоко. През тези стадии тялото ти си почива от напрежение, генерирано през деня.

 

Стадий 5 – наричан още РЕМ-фаза (от англ. REM – Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите) се проявява с физиологочни промени като ускорено дишане, бързи движения на очите и отпускане на мускулите. В тази фаза спящият сънува.

 

През първата една трета на нощта ДЕЛТА-фазите продължават по-дълго от РЕМ-фазите. С напредването на нощта ДЕЛТА- фазите стават по-кратки. В последната една трета на нощта ДЕЛТА-фазите изчезват и РЕМ-фазите стават по-дълги. В определени моменти през дългите РЕМ-фази спящият е почти буден.

 

Интересното е, че в съня си често сънуваш непознати хора. Но фактически тези лица не са плод на въображението ти. Те са съществуващи хора, които си срещал през своя живот, въпреки че не ги помниш. През живота си виждаш толкова много хора и по този начин съзнанието запаметява тези герои и ги вкарва в действие в сънищата ти. Сънят крие толкова неща, които още не знаеш и тепърва ще бъдат откривани. За това поспи си тази нощ и помисли дали може да контролираш своите сънища.

 

WishBOX - Мечти в действие!